Ik verleg mijn focus. Van Bezitten naar Beleven.

Bezit is vergankelijk, gaat kapot, kost energie, tijd, geld om te verkrijgen en te behouden. Op het moment dat ik het hebt, neemt de waarde er van af. Zowel gevoelsmatig als intrinsiek.

Belevenissen – ervaringen – zijn voor altijd van mij. Niemand kan ze van mij afnemen. Ze zijn van mij, en van mij alleen. Ik kan ze delen met anderen, en dan gaat er niets ‘van af’. Iets beleven met iemand anders gaat niet ten koste van ‘mijn’ deel.

Beleven kan ik alleen al door mijn ogen en oren open te houden. Wat ik ervaar ten volle te voelen, te aanschouwen, op te slaan in mijn geheugen. Mijn ervaring staat in het nu, en kan ik in de toekomst keer op keer weer gebruiken en van genieten.

Ik leef. Ik Be-Leef.

Zondagse overdenking
Tagged on:     

4 thoughts on “Zondagse overdenking

 • 5 February 2012 at 14:28
  Permalink

  Wat mooi!

  Ik heb dit jaar een prachtig verjaardgascadeau gekregen: Een museumjaarkaart. Een heel jaar lang beleven. Samen met mijn dierbaren.

  Reply
 • 5 February 2012 at 16:54
  Permalink

  Beleef het leven, door en door.

  Reply
 • 5 February 2012 at 17:11
  Permalink

  De klassieker ‘bezit is diefstal’ (Proudhon) kan nu worden uitgelegd als diefstal van je eigen beleven 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *