Wat het ook is, als je het kunt doen of ervan kunt dromen, begin er aan! De moed om die stap te nemen, brengt slimheid, kracht en magie met zich mee ~ Goethe

Soms vraag ik me af wat nou het verschil is tussen een doel, een droom en een wens. Wat maakt een doel een doel, en geen droom? Realisme? Een deadline? En het verschil tussen een droom en een wens? Realiteitszin? Haalbaarheid?

Een ‘doel’ klinkt zo lekker concreet. Zo haalbaar. Zo maakbaar. Een droom daarentegen… Dat is andere koek. Die heb je ‘s nachts. Of overdag, als je een dagdromer bent. Dromen lijken al een stuk minder bereikbaar. Als in ‘leuk bedacht, maar…’. En wensen. Tja, wensen. Een doel waar je anderen voor nodig hebt. Alsof je het niet zelf in de hand hebt. Je hebt iets te wensen, maar je weet niet of die wens vervuld gaat worden. Ooit. Omdat ie buiten je bereik ligt. Omdat je zelf niets kunt doen om ‘m in vervulling te laten gaan. Anders was het wel een droom geweest. Of een doel. Of een project. Toch?

Hoe dan ook: heb je wat te wensen, te verlangen, te dromen of te doelen? Doe er iets mee. Neem het heft in eigen hand. Maak een plan. Knip het op. Vraag hulp. Bundel je krachten, je ideeën, je hulpbronnen, samen met anderen. Stuur het het universum in, of het hoogste gebouw van Nederland op. Bij deze laatste maak je ook een ander blij. Voor iedere # DeloitteWish gaat er € 0,50 naar de Stichting Make a Wish. En die vervult weer wensen van kinderen tussen de 3 en de 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Dat is weer een mooi doel, vind ik zelf…

Wens
Tagged on:         

3 thoughts on “Wens

 • 29 December 2011 at 16:49
  Permalink

  Voor mijn gevoel is een droom een soort van visualisatie van iets wat je wil zijn, wil bereiken, etc. In die droom ben je er al. Je kunt er van genieten. Het is bijna tastbaar. Vandaar soms de teleurstelling wanneer je uit de droom ontwaakt.
  Een doel is het concretiseren van de zaken waarover je droomt, en het vertalen van de weg daar naar toe in een planmatige aanpak.
  Een wens is het hopen dat een droom uitkomt. Niet door het stappenplan te volgen, maar doordat er externe zaken gebeuren waardoor de droom sneller gerealiseerd worden. Bijvoorbeeld het winnen van de loterij.
  Je kunt dus maar beter doelmatig te werk gaan om je dromen te realiseren, dan wensen dat het morgen ineens allemaal vanzelf tot stand komt. Meer kans op succes 😉

  Reply
 • Pingback: WensMarjolein's flow | Marjolein's flow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *