Een Bucket List? Wat is dat? Kort door de bocht genomen: een lijst dingen die je wilt doen voor je doodgaat. De term komt uit de film ‘The Bucket List’ waar de terminaal zieke Morgan Freeman en Jack Nicholson besluiten om zich te wijden aan de dingen die ze graag nog willen doen voordat ze sterven. Klinkt dramatisch, maar als je er even wat langer bij stilstaat, is het helemaal niet zo. Sterker nog, als je dromen hebt en die wilt realiseren, is een Bucket List een krachtig middel.

Wie al langer met een vorm van timemanagement of persoonlijke effectiviteit werkt, zoals Getting Things Done, heeft misschien al een lijstje met ‘Ooit/Misschien/Later’. Ik heb ‘m, in ieder geval. Toch is dat niet hetzelfde als een Bucket List. Op mijn ‘Later-lijstje’ staan de dingen die ik moet doen, ofwel de taken die ik niet in de komende week of maand ga uitvoeren, maar die wel een keer moet gebeuren. De verzekeringspolis nakijken, bijvoorbeeld. Of de oprit opnieuw laten bestraten. Geen dingen voor een ‘to do before I die’ lijstje. Op je Bucket List zouden bijvoorbeeld grootse en meeslepende plannen kunnen staan, of juist de gekke dingen die je nergens anders kwijt kunt, maar die je wel onder je aandacht wilt houden. Parachutespringen, een maand in Italië doorbrengen, een boek schrijven, of Chinees leren. Wat je maar wilt, waar je van droomt om te doen.

Waarom zou je een Bucket List bijhouden? In dit artikel van The Personal Excellence Blog lees je er meer over. Persoonlijk denk ik dat het je een goed inzicht kan geven in wat je belangrijk vindt in je leven. Het helpt je te herinneren aan wat je dromen zijn. En omdat het op een lijstje staat en daarmee in je aandachtsveld zit, zul je er eerder aan toekomen om er aan te werken. Durven dromen en daar ook wat mee doen.

Lijkt het je wat? Pak pen en papier, en besteed een half uur aan alles opschrijven waar je van droomt. Zonder jezelf te censureren. Zonder oordelen. Als je klaar bent, heb je een eerste stap genomen. Gefeliciteerd! Je hebt een Bucket List.

Nu is het zaak om:
  • Er iets mee te doen. Pik er een droom uit, en neem een eerste stap. Zoek informatie, praat er met iemand over. Je bent nu op weg om één van je dromen te realiseren.
  • Zorg dat je de lijst in je blikveld houdt. Op je bureau, je nachtkastje, je PC-scherm.
  • Wat je aandacht geeft, groeit. Houd daarom je ogen en oren open, het zal je verbazen hoe snel er zich kansen voordoen om je dromen werkelijkheid te maken.
Wat staat er op jouw Bucket List?
Tagged on:         

One thought on “Wat staat er op jouw Bucket List?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *