Naast energiegevers en energienemers heb je ook energielekken: zaken in je leven die je mentaal en fysiek ongemerkt zóveel energie kosten, dat je er op leegloopt. Letterlijk. Soms zijn het overtuigingen die ongemerkt in je hoofd rondspoken en die je energie kosten zonder dat je je er van bewust bent. Voor anderen komt het energielek door een wildgroei aan taken en projecten die allemaal tegelijk om aandacht en actie vragen. Té veel op je bordje hebben, werkt verlammend. En soms zijn het zaken die je in je hoofd zó groot maakt, dat je op voorhand moe bent. Alleen al door er aan te denken.

Wat kun je doen om je batterij op peil te houden?

Check je batterij regelmatig! Hoe staat het met je energieniveau? Wat heb je vandaag, of deze week gedaan om je energie op peil te brengen? Hoe is het met je eetpatroon, met je lichaamsbeweging? Voel je je uitgeput, prettig vermoeid, of ronduit energiek? Sta er ‘s avonds even bij stil, als je de dag overdenkt.

Blijf niet altijd op het hoogste niveau draaien. Wees zuinig op je batterij. Als je te lang in de hoogste versnelling doordraait, loop je op een gegeven moment versneld leeg. Even pieken is leuk – en soms nodig! – maar moet wel worden gevolgd door een periode dat je weer op kunt laden: reflecteren, terugkijken. Ontladen en opladen moeten in balans zijn. Hoe houd jij het – over een langere periode – in de gaten?

Investeer jij tijd in het evalueren van je ‘belasting’? Wat kost jou onevenredig veel energie? Daarmee bedoel ik de zaken die jou veel meer kosten dan dat ze opleveren. Wat kun je doen om daar minder tijd en energie aan te besteden? Hoe kun je ze anders aanpakken? Welke keuzes kun jíj maken?

Waar zit jouw energielek? Tips om je batterij op peil te houden
Tagged on:

One thought on “Waar zit jouw energielek? Tips om je batterij op peil te houden

  • 7 September 2010 at 21:09
    Permalink

    “Als het je energie kost, doe je het niet goed” is mijn meest favoriete uitspraak als het om energie gaat. Als je merkt dat iets je energie kost, kun je het maar beter anders doen. Het maakt niet uit hoe je het dan anders doet, je herkent snel genoeg of je op de goede weg bent. Dan levert het je energie op. Kost je nieuwe aanpak je ook energie? Doe het dan weer anders!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *