Het is april, de winter is voorbij. Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak! Traditioneel wordt daarmee de huishoudelijke variant bedoeld. Ramen open, matrassen en dekbedden uitkloppen, kasten uitruimen en uitsoppen… Maar: wanneer heb je voor het laatst een grote schoonmaak in je hoofd gehouden? Een frisse wind door je gedachten laten gaan, je denkpatronen opgeschud, de lijstjes in je hoofd opgeschoond?

Mentale lijstjes opschonen

Je hoofd kan soms overlopen van gedachten. Een van de principes van Getting Things Done (een systeem voor persoonlijke effectiviteit, ook wel afgekort tot GTD) is om alles uit je hoofd te halen en in een betrouwbaar systeem buiten jezelf vast te leggen. Het voordeel daarvan is dat er minder vaak gedachten opkomen aan de onafgeronde zaken die je niet ergens hebt opgeschreven om te doen. Dat kadootje voor je nichtje kopen, het opzeggen van je CV-onderhoudscontract, een oppasadres regelen voor de cavia in de meivakantie; dat soort dingen. Die schieten je meestal te binnen op de momenten dat je er niks aan kunt doen. In mijn geval: als ik onder de douche sta of net in slaap ga vallen. Niet handig. Wat is dan wel handig? Een minddump! Neem een half uur de tijd en ga ergens zitten, met pen en voldoende papier. Begin te schrijven. Alles wat je nog wilt doen, moet doen, moet kopen, regelen, beginnen, afmaken… Alles! Je dromen, je wensen, je taken, je projecten. In willekeurige volgorde, net zo lang tot je hoofd leeg is. Heb je een lijstje nodig met ‘triggers’ om die ideeën allemaal boven tafel te krijgen? Kijk dan eens op deze lijst (engelstalig, maar je kunt er ongetwijfeld mee overweg). Gebruik je lijst vervolgens om te beslissen wat je de komende tijd wilt doen, wat je uitstelt en wat je kunt schrappen. Ruimte in je hoofd en lucht in je dag!

Een frisse wind door je gedachten

Met een opgeruimd hoofd kun je weer aandacht schenken aan projecten of dromen die je op een laag pitje had staan. Als mijn hoofd leeg is, heb ik meer oog voor onverwachte invallen en creatieve manieren om daar mee aan de slag te gaan. Maar je kunt die invallen ook opzoeken: neem eens bewust de tijd om om je heen te kijken als je buiten loopt, lees een boek dat je niet kent en waar je de achterflaptekst niet van hebt bestudeerd, of loop een museum of winkel binnen waar je nog nooit eerder bent geweest. Als je hoofd helder is en je geest open, kun je op verrassende gedachten komen!

Je denkpatronen opschudden

Ben je toe aan het opschudden van je denkpatronen? Je overtuigingen ter discussie stellen? In het boek ‘Eenvoudig gelukkig’ van Karin Bosveld staat een handige oefening. Wat moet jij allemaal van jezelf? Schrijf dat op, in zinnen op die allemaal beginnen met ‘Ik moet’. ‘Ik moet altijd een antwoord klaar hebben, ik moet iedere dag een gezonde maaltijd op tafel zetten, ik moet mijn belastingaangifte op tijd indienen’. Censureer niets, schrijf alles wat in je opkomt, net zo lang tot je niets meer kunt bedenken. Lees je lijst daarna door. Wat valt je op? Zou je alles wat je hebt opgeschreven van iemand anders mogen verwachten? En van jezelf?
Vraag je vervolgens af waarom je het moet. Wil je het? Maakt het je blij of tevreden? Is het uit plichtsbesef? Of omdat het anders niet gebeurt?

Kijk je lijst nog eens door en maak voor elke zin een andere variant die begint met ‘ik mag’. In plaats van ‘Ik moet overal over kunnen meepraten’ schrijf je ‘ik mag best zeggen dat ik iets niet precies weet’.

Klinkt het te ingewikkeld? Je kunt ook je gedachten op oneindig zetten en de huishoudelijke voorjaarsschoonmaak houden. Ik wens je een opgeruimd voorjaar toe!

Voorjaarsschoonmaak in je hoofd
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *