Het zal wel de midlife-crisis zijn, maar de laatste maanden komen steeds vaker radicale ideeën in mij op. Een carrièreswitch maken. Emigreren naar Málaga. Een eigen bedrijf beginnen. Een eigen huis laten bouwen.

Wat betreft de carrièreswitch ben ik inmiddels verder gekomen dan het droomstadium. Eindelijk. Daar komt enorm veel energie door los. Als ik terugkijk op de afgelopen jaren, vraag ik mij alleen af waarom het zo lang geduurd heeft voordat ik die eerste stap zette.  Toen kwam ik een artikel tegen van Brigitte van Tuijl: ‘Zo vind je sneller werk dat bij je past’. Het kwartje viel: je moet niet alleen bewust beslissen dat je iets wilt veranderen. Je moet ook de stappen daartoe zetten! En dat is makkelijker gezegd dan gedaan… Voornemens worden vergeten. De angst voor het nieuwe en onbekende is groter dan de wens tot verandering. Je weet niet hoe je iets moet aanpakken. Of je neemt er eenvoudigweg de tijd niet voor. Van Brigitte van Tuijl mocht ik haar tips uit het artikel overnemen. Droom je van verandering? Lees dan de volgende vijf tips.

1) Vertel anderen over je voornemen
Laat hen weten dat je op zoek bent naar ander werk. Vraag hen of ze met je mee willen denken. En vraag hen ook om af en toe te vragen hoe het ermee gaat. Doordat je aan anderen vertelt waar je mee bezig bent én zij ernaar vragen, vergroot je de kans dat je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat.

2) Bedenk wat je nodig hebt om je doel te bereiken
Weet je al precies wat je wilt? Welk werk je eigenlijk zoekt? Zo nee, begin daar dan mee. Verzin een termijn waarbinnen je helder wilt hebben waarnaar je op zoek bent. En bedenk op welke manier je dat gaat onderzoeken. Als je al wél weet waar je naar op zoek bent, maak dan een plan om dat werk ook te vinden.

3) Ga vooraf na wat een lastig moment kan zijn en hoe je daarmee omgaat
Op welk moment loop je de grootste kans om op te geven? Is dat als je je eerste afwijzing binnen hebt? Je tweede? Is dat als je na een maand onderzoeken wat je wilt nog steeds niks bent opgeschoten?
Bepaal wat voor jou een moment kan zijn waarop je mogelijk op kan geven. En verzin een strategie om daarmee om te gaan. Wat helpt je op dat moment om door te zetten? Wie kan je helpen? Door een strategie te verzinnen voordat je deze nodig hebt, vergroot je de kans aanzienlijk dat het lukt om door te zetten.

4) Plan tijd vrij om met het realiseren van je doel bezig te zijn
Eén van de redenen dat het soms niet lukt om je doel te bereiken, is dat je agenda opeens vol zit. Voorkom dat door vooraf tijd vrij te maken en deze tijd nu al in je agenda vast te houden.
Behandel dit als een vaste afspraak – een afspraak die de hoogste prioriteit heeft. Want zeg nou eerlijk: wat is belangrijker dan je tijd besteden aan dingen die voor jou van wezenlijk belang zijn?

5) Schakel hulp in
Vraag bijvoorbeeld een vriend, vriendin, je partner of een collega om je te helpen. Bedenk vooraf hoe ze jou kunnen helpen en wat je van ze nodig hebt. Dit kan wellicht voldoende zijn om je doel te bereiken.
Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je nog steeds alles zelf moet doen: bedenken wat je nodig hebt en regelen dat je dit van een ander krijgt. Bovendien moet je zelf bedenken hoe die hulp effectief is, zodat je er ook echt iets aan hebt. Overweeg eventueel om professionele hulp in te schakelen.

Welke dromen zou jij allemaal kunnen realiseren met deze tips?

Het artikel ‘Zo vind je sneller werk dat bij je past’ is eerder verschenen in het e-zine van Brigitte van Tuijl. Via haar website www.brigittevantuijl.nl kun je een gratis abonnement op haar e-zine nemen. Je ontvangt dan direct het gratis e-book ‘Zeven stappen om erachter te komen wat je echt wilt’.

Vijf tips om je droombaan werkelijkheid te maken
Tagged on:         

2 thoughts on “Vijf tips om je droombaan werkelijkheid te maken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *