Iedere dag bloggen. In 2012. Dat is de nieuwe uitdaging. Alsof ik er nog niet genoeg had. Maar schrijven, iedere dag, dat wil ik wel. Omdat ik weet dat als ik het iedere dag doe, het makkelijker wordt. Leuker. Vloeiender. Je kijkt anders naar de wereld om je heen. In termen van ‘opvallend’, ‘schrijfwaardig’, ‘leuk om te delen’. Bewuster, vooral.

Ik weet ook dat ik het kan, iedere dag bloggen. Het hoeven ook geen eindeloze lappen tekst te zijn. Het kan ook een foto, een idee, een vraag van de dag, een gedachte, een observatie zijn. Wat belangrijker is, is om er routine zonder sleur in te krijgen. Cadans in het schrijfritme, in flow komen. De woorden laten stromen.

Schrijven is een creativiteitsoefening, het is een spier die je kunt trainen en stretchen. Schrijven is scheppen. Beelden in je hoofd naar woorden vertalen. Vluchtige gedachten vorm geven. De binnenwereld naar buiten brengen. Schrijven heeft scheppingskracht: uit niets ontstaat iets. Schrijven versterkt, stroomt, materialiseert, ordent. En die scheppingsdrang, die scheppingskracht naar buiten brengen, dat wordt mijn uitdaging. Niet een heilig moeten, maar juist een sterk willen.

Ik ga er van genieten, iedere dag weer. Ik ga me verwonderen, over het alledaagse en over het bijzondere. Over het bijzondere in het alledaagse. En het fijne is: ik ga het niet alleen doen. Mijn uitdaging werd tot leven geroepen door Elja. Ook zij gaat die spannende uitdaging aan. Er volgen nog vast meer. Mensen die dat ook willen en in verbondenheid juist dat duwtje in de rug opzoeken. Onze onderwerpen en invalshoeken zullen hemelsbreed verschillen, maar we worden allemaal gedreven door diezelfde scheppingsdrang. Ik heb er zin in.

Uitdaging
Tagged on:     

10 thoughts on “Uitdaging

  • 23 December 2011 at 09:42
   Permalink

   Ja, precies! 🙂 Hoe doe jij dat?! (en ja, ik ben deze uitdaging al eerder aangegaan…)

   Reply
 • Pingback: Sonja Broekhuizen » Iedere dag bloggen in 2012 . . . » Sonja Broekhuizen

 • 24 December 2011 at 16:15
  Permalink

  Wat je schrijft over het makkelijker, leuker en vloeiender worden als je regelmatig schrijft is voor mij op dit moment heel herkenbaar. Hoe ikzelf in deze ‘flow’ terecht ben gekomen weet ik eigenlijk niet eens zo precies, maar dat maakt ook niet zoveel uit, denk ik.
  Punt is dat je er plezier in hebt, en dat gaat gewoon lekkerder als het als vanzelf vloeit. Al is het als afwisseling dan ook wel weer leuk om er iets met pijn en moeite uitgeperst te krijgen.
  Hoe dan ook: Mooie bezigheid, dat bloggen cq schrijven!

  Reply
 • 24 December 2011 at 16:25
  Permalink

  Schrijven is als een spier die je kunt trainen en stretchen. Dat sluit goed aan bij het boek over doorzettingsvermogen dat ik aan het lezen ben, en waar over doorzettingsvermogen hetzelfde wordt gezegd. De combinatie is natuurlijk een garantie voor succes! 😉
  Ik doe mee zoals je weet.

  Reply
 • 24 December 2011 at 20:29
  Permalink

  het is hetzelfde als met een camera op stap gaan. je leert om je heen kijken en observeren en koppelt het schrijven eraan vast. als je elke dag iets schrijft voor op je blog wordt het na een tijdje iets dat je niet meer kunt wegdenken, omdat het zo verweven is met je dagelijkse beslommeringen, alleen voelt dit als een uitlaatklep; als een extraatje wat je jezelf geeft om creatief te ontladen. bovendien kun je spelenderwijs je blogdraai gaan vinden. dat heeft ook oefening nodig en tijd.

  succes!

  Reply
  • 25 December 2011 at 00:02
   Permalink

   En dat is ook precies de reden waarom ik de uitdaging aanga! Mooi gezegd, Karin…

   Reply
 • 26 December 2011 at 04:21
  Permalink

  Ik weet niet hoe vaak Karin al tegen mij heeft gezegd, de afgelopen anderhalf jaar of zo tijdens #blogpraat, dat ik het gewoon moest DOEN. Bloggen. Heel, heel vaak. Ik weet niet…het kwartje moest vallen, de tijd moest rijp zijn, de uitdaging moest passen. Hoewel, passen, qua drukte is het niet bepaald het rustigste moment van de afgelopen jaren. Maar misschien dat het daarom wel goed voelt? Het voelt een beetje egoistisch. Want ik schrijf omdat ikzelf die uitdaging wil, in eerste instantie. Niet omdat ik denk dat mensen het zouden moeten lezen. Maar wie weet. Ik probeer het leesbaar te houden, en binnen mijn eigen thema. Kijken wat er gebeurt.
  In ieder geval is het superleuk om het met zijn allen te doen!!! Woohoo!

  Reply
 • 26 December 2011 at 21:02
  Permalink

  Wauw wat spannend! Ik zou eigenlijk ook mee moeten doen, want ik blijf het schrijven maar steeds uitstellen! Ontzettend veel succes met deze uitdaging – ook aan alle anderen die meedoen 🙂

  Reply
 • Pingback: Lang, lang geleden… | Marjolein's flow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *