Drie maanden geleden ging ik de uitdaging aan. Iedere dag bloggen. Omdat ik dacht dat ik een stok achter de deur nodig had om mezelf te helpen oefenen met schrijven. Omdat ik dacht dat het makkelijker zou gaan als ik het iedere dag deed. Omdat ik dacht dat de wetenschap dat anderen ook die uitdaging aan zijn gegaan, me zou helpen het vol te houden.

Ik heb er plezier in gehad. Meestal. Maar even vaak ook niet; voelde het als een verplichting. Veel meer moeten dan willen. Is het de kwaliteit van mijn schrijfsels ten goede gekomen? Ik betwijfel het.
Is het makkelijker geworden? Ook daar twijfel ik ernstig aan. Routine is prettig voor routinematige zaken. Maar iedere dag bloggen is voor mij geen routine. Ik kreeg er ook geen routine in. Het schrijven zelf gaat makkelijk, maar niet makkelijker dan eerst. Het bedenken van onderwerpen is wat maar niet makkelijker wordt. Of nee, niet het bedenken van onderwerpen – onderwerpen genoeg, zou ik zeggen – maar het toevoegen van waarde. Wat ik deel, moet waarde hebben. In ieder geval voor mezelf, maar als het even kan ook voor anderen. Als het alleen voor mezelf is, kan ik me tot mijn ‘morning pages’ beperken…

Ik stap uit de uitdaging. Ik ben ‘m in volle overtuiging aangegaan, maar het brengt me niet wat ik ervan heb gehoopt. En ik ben bang dat het jou, lezer, net zo goed niet brengt wat ik hoop.

Ik ga weer andere uitdagingen aan. De overweging daarbij is of het waarde toevoegt. Voor mij, én zeker voor anderen. Dus niet meer iedere dag een blog op Marjolein’s Flow, maar alleen als het iets toevoegt. En dat hoeft lang niet dagelijks te zijn…

Uit de uitdaging
Tagged on:

9 thoughts on “Uit de uitdaging

 • 30 March 2012 at 19:33
  Permalink

  Toch heel goed en leuk dat je hebt meegedaan! En je nieuwe uitdaging is ook erg leuk om te gaan volgen =D

  Reply
 • 30 March 2012 at 19:47
  Permalink

  streng zijn voor je zelf is alleen goed als je niet te streng bent voor jezelf.  ik heb met plezier gelezen hoor! en blijf af en toe terugkomen.

  Reply
 • 30 March 2012 at 20:37
  Permalink

  Volgens mij is dat de kern van het bloggen: dat je er je eigen weg en vorm vindt. 

  Reply
 • 30 March 2012 at 21:14
  Permalink

  En toch was het een mooie uitdaging 😉
  Ik heb er in ieder geval ook veel van geleerd van (zo goed als) #iederedagbloggen en ben daardoor vele stappen verder in mijn schrijfproces!

  Reply
 • 31 March 2012 at 09:22
  Permalink

  Voor mij ook de reden toen om de stoppen met bijv de miniswitches. Dan ga je dingen verzinnen om maar iets geschreven te krijgen. Dan voelt het inderdaad als moeten (= niet leuk), maar ook alsof je je niet meer richt op kwaliteit, maar op kwantiteit. Spontaniteit is beter. Op Minimal Switch is het nu ook heel rustig, maar wil ook niet in herhaling vallen tot het moment dat je voor je eigen gevoel inderdaad weinig meer toevoegt en geen waarde meer biedt. Good choice dus. 

  Reply
 • 4 April 2012 at 20:49
  Permalink

  Iedere dag bloggen is volgens mij iets dat vanzelf gebeurt, of niet. Ik heb me nooit voorgenomen om dagelijks te bloggen, maar ik bleek het vanzelf te doen. Het komt zoals het komt.
  Dapper geprobeerd, dat in elk geval! 😉

  Reply
 • 17 April 2012 at 00:06
  Permalink

  je stpt toch niet met bloggen!
  dit is precies de reden waarom ik er niet aan begonnen ben
  OT; de share buttons? welke plugin is dat?

  Reply
 • Pingback: In mijn hoofd | Marjolein's flow

 • 26 December 2013 at 08:48
  Permalink

  haha, ik heb ook een blog klaarstaan voor deze week waarin ik over #iederedagbloggen schrijf 😉

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *