Onlangs beklaagde ik mij over mijn writer’s block. Eigenlijk was het dat niet precies: ik had last van buitelende, snel vervliegende gedachten die mij rusteloos maakten. He lukte me niet ze te ordenen, ze vast te leggen… En dat wilde ik zo graag!

Ik riep de hulp in van bloggers op Twitter, en daar kwamen uitstekende tips en verwijzingen vandaan. Al surfend vond ik er hier en daar nog een paar. Ik deel ze graag met wie zich – net als ik – regelmatig vastdenkt, last heeft van buitelende gedachten of verlammende overtuigingen.

Omdenken

Bas Zuidwijk liet mij inzien hoe ik mijzelf helemaal vastdacht. En wie zich vastdenkt, kan ook gaan omdenken! Het is geen probleem, dat ik mijn hersens niet op één lijn krijg. Het is een feit. Accepteer het en ga verder. Het is zoals het is. Morgen is er weer een dag!

Breng jezelf weer in beweging

@TekstwerkT gaf mij het inzicht dat ik mijzelf weer in beweging kan brengen, in plaats van me te laten verlammen door die kortsluiting in mijn hoofd. Ga gewoon zitten, wees stil en schrijf. Ook Heide (@1espresso) raadde mij aan om gedachten meteen vast te leggen, hoe onsamenhangend ze ook zijn. Schrijf ze op, typ ze in… en beoordeel ze pas later.

Laat het ZIJN, ergens borrelt er iets, schrijf wat in je opkomt van je af, zonder doel… ~ @TekstwerkT

Doe eens iets anders

Ervaren blogger en host van #blogpraat op Twitter @Elja1op1 verwees mij naar haar artikel over Writer’s block bij bloggers. Ik las het en kwam meteen op nieuwe ideeën! Een paar van haar tips: laat eens iemand anders iets schrijven op je blog, zorg voor een lijst van blogideeën, schrijf een ‘Best of…’ van bijvoorbeeld interessante artikelen die je gelezen hebt. De belangrijkste voor mij: doe eens iets anders!

Geef een recept, doe een review van een product of dienst, doe een aanbeveling voor iemand die je kent of een bedrijf waarmee je gewerkt hebt, geef een stappenplan of instructies, neem een video op in plaats van een stuk te schrijven, of geef je commentaar op een bepaalde ontwikkeling. ~ Elja Daae

Gebruik een dictafoon

In het artikel ‘Four Steps For Finding Your Ideal Writing Voice’ geeft Joy Tanksley een voor mij Gouden Tip. Spreek je gedachten,  je idee voor een blog in op een dictafoon, en schrijf het vervolgens uit. Als je hardop denkt, kan een recorder je prima bijhouden. Dát ga ik uitproberen, de volgende keer!

Doe een warming-up

Each day, my students do a three-minute writing warm-up. The only goal is fluency — to produce as much writing as they can in three minutes.
Some of the best writing they ever produce comes from these three-minute bursts. By removing the pressure of quality and focusing purely on quantity, the students are free to flow. What comes out is natural, quirky, and authentic. What comes out has voice. ~ Joy Tanksley (Copyblogger.com)

Sit the hell down and write!

De schrijftip van Patti Digh: ‘Sit the hell down and write!’. Ik kan je haar artikel ‘How to write (a book). A wee rant’ van harte aanbevelen. Een echte virtuele schop onder je kont, met mooie schrijftips.

Start with the ideas, the emotions, the thing you most long to say. If you don’t know, the writing itself will help surface what it is you want to say, but sitting still and waiting for a book to spring fully formed from your forehead will never happen. Will. Never. Happen. Listening to what other people have to say also won’t help. Good god, no wonder we all have writer’s block. We’re not even writing. Plumbers don’t have plumber’s block, do they? NO, THEY GET ON THE FLOOR AND CLEAR OUT THE WINDEX AND EVIDENCE OF MOUSE POOP UNDER THE SINK AND GET TO PLUMBING. ~ Patti Digh (37days.com)

Begin met iets dat jou inspireert

In het artikel ‘10 lessons I learned from a magnificent failure’ van Write to Done las ik allerlei redenen om gewoon te beginnen en te mogen falen.

All there ever is – is to start. Start somewhere. Start with something that inspires you. ~ Markus Urban (Art of Blog)

Niet alles is al geschreven

Soms denk ik mezelf vast omdat ik meen niets origineels te kunnen schrijven. Dan hoef ik alleen het artikel ‘Alles is al geschreven; wat kan IK nu nog schrijven?’ van Marlies van der Meer maar te lezen om allerlei redenen te bedenken waarom ik dat wél kan. Inclusief tips hoe het aan te pakken.

Wat te doen? Uitstellen net zo lang totdat je iets kunt vinden om over je onderwerp te schrijven wat nog niemand heeft gedaan of wachten totdat je een nieuw onderwerp hebt gevonden waar nog ‘niemand’ over heeft geschreven? Nee, niet langer uitstellen en ga schrijven! ~ Marlies van der Meer (MeerAdvies)

Aan de slag!

Tips tegen writer’s block – denk je los!
Tagged on:         

11 thoughts on “Tips tegen writer’s block – denk je los!

  • 26 July 2010 at 21:36
   Permalink

   Dag Tim, dank voor je aanvulling! Schrijven is idd een vak 😉

   Reply
 • Pingback: Tweets die vermelden Tips tegen writer's block - denk je los! | Marjolein's flow -- Topsy.com

 • 26 July 2010 at 11:50
  Permalink

  Ha Marjolein,

  In je vorige blog meldde je dat je “vlak voor het inslapen nog een briljant inzicht verwierf” die ‘s ochtends weer weg is. Dat is heel herkenbaar en is alleen maar een bewijs dat je in een creatieve periode zit. Beste hulpmiddel is om een schrijfblok naast je bed te leggen en het meteen op te schrijven. Als je een partner hebt die je niet wilt wakker maken, moet je ervoor zorgen dat je een groot blok hebt waar je ook in het donker (bijna blind) op kunt schrijven.
  Als je het opschrijft, val je ook sneller in slaap omdat je het niet steeds in je hoofd hoeft te herhalen uit angst dat je het vergeet.

  Verder schreef je in je vorige blog dat zodra je wilt gaan schrijven dat er “flarden van andere ingevingen” je te binnen schieten. Niet erg! Gewoon opschrijven. Later ontdek je misschien wel een rode draad in al die flarden en/of zit er iets bruikbaars tussen.

  In al je bovenstaande writers block oplossingen (die meestal neerkomen op doe iets anders/even pauzeren of begin met schrijven; het maakt niet uit wat) mis ik nog: houd je doel voor ogen. Veel schrijvers lopen vast omdat ze eigenlijk niet weten:
  – waarom ze het boek/blogartikel willen schrijven
  – wat ze met hun boek/blogartikel willen bereiken
  – hoe hun lezers eruit zien (wat hen beweegt)
  Als je je doel(groep) steeds voor ogen houdt, kun je je buitelende gedachten makkelijker in de richting van je doel sturen.

  Succes ermee en tof dat je mijn artikel ook genoemd hebt.

  Reply
  • 26 July 2010 at 12:07
   Permalink

   Dag Marlies, goede aanvulling! Ik merk dat als ik een doel voor ogen houd (of een lezer), dat het dan makkelijker wordt om mijn gedachten te ordenen en op te schrijven. Anders waaiert het alle kanten uit…

   Reply
 • 26 July 2010 at 12:34
  Permalink

  Wow, Marjolein!

  Kijk aan, wat een dierbare respons heb jij ontvangen! Mooi dat je ook mij hebt vernoemd (in hoedanigheid als @TekstwerkT ) Mijn coach-‘kop’ reageerde ook. Als Counsellor, mens en tekstschrijver, heb ik Mindfulness ontdekt. Dit helpt me om de situatie in t NU te bezien. Het heeft me al veel gebracht en ik ben blij dat ik ook een stukje daarvan met je heb kunnen delen. Ga zo door!!!

  vrolijke groet,
  Ria Smid – http://www.riasmid.nl – @riasmid

  Reply
  • 26 July 2010 at 12:41
   Permalink

   Dag Ria, mijn hele schrijverij is één grote oefening in mindfulness, moet ik zeggen. En daarnaast probeer ik het ook op niet-schrijvende momenten toe te passen. Want alleen het NU telt. Dank voor het delen, soms moet ik er weer even op gewezen worden!

   Reply
 • 26 July 2010 at 19:24
  Permalink

  ik geef in mijn blogcursus de tip om te leren om je heen te kijken. vooral als je haast hebt zie je niets omdat je gefocust bent om van a naar b te komen. als je een foto kunt bekijken op vele manieren of als je wacht in een rij, als je fietst of in de trein zit kun je leren te kijken naar alles om je heen zodat je opnieuw leert je prikkels te gebruiken om om te zetten in content.

  Reply
  • 26 July 2010 at 21:38
   Permalink

   Dag Karin, ik ben straks benieuwd naar je blogcursus! Vooral voor methoden om juist die prikkels om te zetten. Dat is waar ik nu het meeste moeite mee heb!

   Reply
 • Pingback: Contentgirls » Nooit meer writer’s block

 • Pingback: Blogtips: over motivatie, discipline en het jezelf makkelijk maken | Marjolein's flow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *