Tijd. Een van de meest schaarse middelen op deze wereld. Tenminste, dat vertellen we onszelf. We drukken geld uit in tijd. We verspillen tijd, besteden tijd, spreken een tijd af. We voeren soms een race tegen de klok. Vanuit de gedachte dat tijd te managen is, te beheersen, te controleren en goed te besteden. Maar tijd is gewoon tijd. Als je er niets mee doet, is het er toch. Of je je er door laat leiden of beheersen, het verstrijkt. Net zoals gisteren, net zoals het morgen zal doen. En iedereen heeft er even veel van.

Als je tijd als bondgenoot ziet, in plaats van vijand, ontstaat er ruimte. Vrijheid. Alles staat open. Het leven ontvouwt zich. Gebruik je tijd. Zoals je zuurstof gebruikt. Vanuit een natuurlijke staat van zijn. Het is er. Geen tijd is geen optie.

Tijd
Tagged on:     

5 thoughts on “Tijd

 • 10 February 2012 at 09:56
  Permalink

  🙂

  Mijn dochter vertelde dat ze op de fiets met haar vriendin af en toe filosofische gesprekken voerde. Ze hadden besloten dat alles tijd was. Tijd was het wezen der dingen, is hun voorlopige conclusie. Mooi. Heerlijk dat pubers zulke gesprekken hebben.

  Reply
  • 10 February 2012 at 10:24
   Permalink

   Prachtig, dat je op die leeftijd al over dat soort thema’s nadenkt… Ik verheug me op de gesprekken van mijn (pre)puberende kinderen!

   Reply
 • 11 February 2012 at 16:48
  Permalink

  De tijd je vriend maken…hoe doe je dat? Bewuster kiezen? Minder doen? Bewust genieten? 

  Reply
  • 12 February 2012 at 08:35
   Permalink

   Dat en meer. Denk ik. Vind ik. Met de tijd meebewegen, in plaats van proberen te beheersen. Voor mij is het ook minder doen in meer tijd. Adempauzes nemen. Even stilstaan, terwijl de wereld doordraait…

   Reply
 • 12 February 2012 at 08:53
  Permalink

  Ik neem regelmatig de tijd, veel tijd, om o.a. mijn #morningpages & blogs te schrijven en vooral ook blogs van anderen te lezen. 
  De klok geeft aan dat ‘ie doortikt. En toch doe ik het. Neem ik er de tijd voor. Omdat ik er van leer. Het mij inzichten geeft.
  En ieder moment weer geniet ik ervan, maar alleen als ik mijzelf de tijd geef om er aandacht aan te geven.

  Tijd zonder aandacht is tóch anders . . . 

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *