Ik heb me – weer – laten verleiden tot een uitdaging. Een dag zonder communicatiemiddelen. Switch Off Sunday. Gewoon, om weer eens te ervaren hoe het ook was. Zonder apparaten (lees: electronica) die de hele dag je aandacht vragen. Of beter gezegd: waar je je niet van los kunt rukken.

Zonder smartphone. Die wel aanstaat, maar alleen om gebeld te kunnen worden. Omdat we geen vaste lijn meer hebben. Ik leg ‘m lekker buiten handbereik, en binnen ‘hoorafstand’. Zou voldoende moeten zijn.

Zonder laptop of PC. Alles wat gedaan moet worden, doe ik wel daarvoor. Of daarna. Geen werk. Geen doelloos gesurf. Geen eindeloos gehang op Facebook, Twitter of – nog erger – in mijn mailbox.

Zonder iPad. Boeken lezen doe ik die dag wel op papier. Geen spelletjes, geen Nu.nl, geen ff-snel-de-mail-checken.

Ik bedacht wat ik allemaal níet ga doen deze zondag, en besefte hoeveel tijd ik per dag ‘bezig’ ben met communicatiemiddelen. In de wereld sta met een beeldscherm binnen gezichtsveld. Waar altijd wel iets op te zien is. Geen wonder dat mijn kinderen die gewoontes overnemen. De he-le-dag via WhatsApp groepen met klasgenoten chatten. Spelletjes op de telefoon spelen waarbij je een miljoen keer op een ei moet tikken. Dat schijnen ze een spelletje te noemen, ja…

Toen vroeg ik me af wat ik dan wél ging doen. Dat werkte heel bevrijdend. Eindelijk tijd ‘hebben’ voor dingen die ik graag wil maar ‘geen tijd voor heb’.

Wandelen. Boeken lezen. Tekenen. Schrijven. De kantoorkast opruimen. Als het lente was zou ik op m’n rug in het gras naar de wolken gaan kijken. Ik ben een enorme koukleum, dus doe ik het niet.

Ik kijk er nu al naar uit. Switch Off Sunday. Doe je mee?

PS. Op Facebook kun je het event vinden. Waar we natuurlijk op zondag zelf niet ‘op gaan kijken’….

Switch Off Sunday – doe je mee?
Tagged on:

One thought on “Switch Off Sunday – doe je mee?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *