It is not because things are difficult that we do not dare; it is because we do not dare that they are difficult ~ Seneca

Ik ben er niet zo goed in: naar een plek gaan die ik niet ken, om nieuwe mensen te ontmoeten. Ook al ‘ken’ ik ze via Twitter. Het lijkt veilig om via een alias berichten het net op te sturen. Er zit een buffer tussen. Je kunt meekijken, meelezen, en kiezen met wie en hoe je interacteert. Je hoeft niet eens herkenbaar in beeld. Comfortabel, verscholen achter je scherm.

Soms dwing ik mijzelf in een impulsieve – en vaak ondoordachte – bui uit die comfort zone te stappen. Zo werd er vorige week in een mum van tijd op virtuele wijze een afspraak met tweeps (voor de niet-twitteraars: mensen die elkaar op Twitter volgen) gemaakt om een kijkje te nemen in de Cowork Company in Leiden. Om ‘in real life’ een hand te schudden en met elkaar te praten. De Cowork Company bood gelijk aan om hun wekelijkse Powerbreakfast bij te wonen en zo kennis te maken met hun concept van flexibele werkplekken voor ZP-ers, én met de gebruikers. ‘Leuk!’, dacht ik. En meteen daarna: ‘maar dan moet ik uit mijn comfort zone stappen. Ik ken de plek niet. Ik ken die mensen niet echt. Eng!’.
Vervolgens zette ik mijn verstand op nul. Want als ik me zou laten leiden door angsten en onzekerheden, zou ik nergens komen. Dat heb ik inmiddels wel geleerd. En hoewel ik het wel erg spannend vond om die Powerbreakfast bij te wonen – waar allerlei doorgewinterde ZP-ers me ongetwijfeld meewarig zouden aankijken omdat ik eigenlijk nog een ‘gewone loonslaaf’ zou blijken te zijn – was ik volkomen overdonderd door de open, ongedwongen en inspirerende wijze waarop we met elkaar van gedachten wisselden. Hier zaten geen concullega’s, geen eigen baasjes, maar ondernemers in de pure zin van het woord. Stuk voor stuk inspirerende mensen die hun dromen op eigen wijze en kracht verwezenlijken. En sindsdien denk ik nóg sterker: ‘dat wil ik ook!’.
Moraal van het verhaal: groeien doe je door uit je comfort zone te stappen. Want dan pas weet je dat je iets nieuws leert. Een eerste stap buiten die zone heb ik gezet. In een nog impulsievere bui heb ik mij ingeschreven voor de opleiding Mensgericht Coachen, van de Academie voor Counselling en Coaching. Impulsief, maar niet ondoordacht, deze keer. En hoewel ik ook deze stap doodeng vind, ga ik ‘m toch zetten. Ik stap uit dat veilige en voorspelbare pad dat ik tot nu toe volgde, op weg naar het realiseren van mijn eigen droom. En jij? Stap jij wel eens uit je comfort zone?
Stap uit je comfort zone
Tagged on:     

4 thoughts on “Stap uit je comfort zone

 • 15 June 2010 at 02:04
  Permalink

  Het blijft leuk om je blogs te lezen en wat een mooie spreuken. Allemaal dingen waar ik sinds de geboorte van ons tweede kind heel erg over nadenk. Wat wil ik en hoe moet ik dat dan bereiken. Maar zelfs die eerste vraag vind ik al enorm lastig. De ‘oude’ truckjes als orienteren op de arbeidsmarkt lijken dit keer niet te werken. Heb jij nog tips?

  Onwijs leuk dat jij weet wat je wilt en dat je ervoor gaat!

  Reply
  • 17 June 2010 at 14:08
   Permalink

   Helaas Monique, geen kant-en-klaar recept… Ik heb een paar dagen over je vraag kunnen nadenken, en ik kom steeds weer op het punt dat iedereen daar zijn eigen weg in moet gaan. De dingen die ik heb gebruikt, de tips en methoden die mij hebben geholpen, daar schrijf ik over. Ik heb in de loop van de jaren veel gelezen en veel uitgeprobeerd. Soms vallen dingen pas veel later op hun plaats. Mijn advies: blijf nieuwsgierig naar jezelf! Probeer wat dingen uit, je merkt al snel of het je verder helpt of niet. Je hebt nog een heel leven vol groeimogelijkheden voor je. Succes! En bedankt voor je woorden 😉

   Reply
 • 23 March 2011 at 23:27
  Permalink

  Hallo.
  Ik ben Bram, van beroep ben ik musicus (klarinet- en zangpedagoog en dirigent)
  Vanavond had ik een repetitie waarbij ik wat weerstand voelde bij de koorleden. Dit later analyserend kwam ik erop dat het alles te maken had met “comfort zone”. Ik ben toen eens gaan googlen, en zo kwam ik oa op deze site.
  Ik vind je verhaal over “comfort zone” GE-WEL-DIG. Heb er een aantal dingen van ge-quoot (wat is de vt van quoten?) op mijn facebook.
  Dat hele comfortzone concept is heel boeiend, en verklaart veel. Jouw artikel inspireert me om hier verder in te zoeken.
  Dankjewel

  Reply
  • 24 March 2011 at 06:17
   Permalink

   Dank je, Bram! Ik wens je veel inspiratie toe!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *