Slim pauzerenWie Slim Werkt is nooit klaar. Een van de nadelen van Het Nieuwe Werken, volgens een artikel in Het Nieuwe Werken Blog. Nou ben ik zelf nog niet helemaal ‘over’ naar Het Nieuwe Werken, maar ook ik – als traditionele werknemer – ben zelden echt klaar. Mijn to-do-lijstje is nooit volledig afgewerkt. Het voordeel van ‘het oude werken’ is dat ik aan het einde van mijn werkdag de deur achter me dichttrek en alle stapels achterlaat om er de volgende werkdag verder aan te werken.

Slimme pauzes

Maar als je afspraken met je leidinggevende of met je klanten maakt op basis van resultaten, en niet meer afgerekend wordt op fysieke aanwezigheid en zichtbaarheid, ben je blijkbaar geneigd om een stapje harder te gaan. Omdat je zelf moet oordelen wanneer iets goed genoeg is, of omdat je vaak denkt dat je nog even iets zou moeten doen of afmaken? Of misschien omdat je je werk altijd ‘bij je’ hebt? Wat heb je dan nodig om slimmer te werken en niet op te branden? Slim omgaan met je tijd, en slimme pauzes!

5 manieren om slimmer te pauzeren

  1. Het is prettig om een flexibele agenda te hebben, maar ongemerkt loopt die vol met werkafspraken en deadlines. Maak afspraken met jezelf over vrije tijd, en neem die even serieus als je werkafspraken. Kijk iedere week of je ook ‘tijd voor jezelf’ in je schema hebt opgenomen. Zie je work-lifebalance ook echt als een balans. Probeer niet door te slaan.
  2. Flexibel werken betekent niet dat je altijd en overal beschikbaar of bereikbaar bent. Wees duidelijk over je eigen flexibiliteit. Als je je agenda deelt met collega’s, dan kun je bijvoorbeeld aangeven welke tijden/dagen je niet aan het werk bent of andere afspraken hebt.
  3. Wie veel met informatie en kennis werkt, heeft ook mentale pauzes nodig. Echte pauzes om je brein de kans te geven de informatie te verwerken. Lummelen, een dutje doen, naar muziek luisteren, een wandeling maken, even wegdromen, ademhalingsoefeningen, een korte meditatie. Zitten er voldoende ‘mentale pauzes’ in jouw werkweek?
  4. Heb jij bepaald wanneer je werk klaar is? Of wanneer iets ‘goed genoeg’ is? Of schuilt er een perfectionistisch spook in je hoofd, waardoor je maar moeilijk een punt achter iets kunt zetten? Bouw tijd in voor reflectie en evaluatie: waar ben je mee bezig, en hoe gaat het? Wat kan beter, en wat mag wat minder?
  5. Las eens in de zoveel tijd een informatievrije periode in. Een digitale snipperdag. Een offline middag. Geen telefoon, internet, e-mail, nieuws of TV. Laat alle technologie voor wat het is, en geniet van andere dingen. Als je je wanhopig afvraagt wélke andere dingen, dan heb je zo’n technologiepauze wellicht écht nodig…

Jij bent de enige die kan voorkomen dat Het Nieuwe Werken verandert in Het Nieuwe Overwerken. Heb jij tips hoe dat te voorkomen? Laat dan een reactie achter. Anderen – en ik – kunnen daar weer van leren!

Slimmer werken? Slimmer pauzeren!
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *