Slimmer werkenJe wilt slimmer werken, maar je hebt een ‘baas’ die een sterke mening heeft over waar, wanneer en op welke tijden jij je werkzaamheden moet uitvoeren. Hoe overtuig je hem of haar dat hij meer aan je heeft als hij jou je werk flexibeler laat indelen? Bijvoorbeeld door deels thuis te werken, of om later te beginnen en later van kantoor te gaan. Hieronder lees je vier tips.

Besteed aandacht aan de basis. Welke werkzaamheden zou je tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen doen? Welke faciliteiten heb je nodig om slimmer te kunnen werken? Welke zijn al voorhanden? Wat kun je zelf doen of regelen? Heb je bijvoorbeeld een laptop thuis die je ook voor je werk kunt gebruiken?

Wees realistisch. Wat is de cultuur van je bedrijf? Hangt er nog een ouderwetse prikklok? Werkt er niemand parttime omdat ‘dat nou eenmaal niet bij de functie past’?  Welke aspecten van Het Nieuwe Werken zie je al op kleine schaal in je eigen bedrijf, en welke zijn eenvoudig ‘uit te bouwen’? Welke kleine stapjes zou je zelf er in kunnen zetten? Wat weet je baas over Het Nieuwe Werken?

Investeer zelf in resultaten: show and tell. Soms moet je laten zien waartoe je in staat bent als je op je meest productieve tijden kunt werken, of wat je kunt bereiken als je ongestoord je gang kunt gaan. Kijk wat je zou kunnen doen in bijvoorbeeld twee vrije middagen/niet-werkdagen. Bespreek dat vervolgens met je leidinggevende. Maak duidelijk wat jij kunt bereiken als je op deze manier werkt, maar focus ook op het voordeel voor hém en voor het bedrijf.

Begin klein, en maak een voorlopige afspraak. Je houdt de deur dan op een kier om weer terug te kunnen. Maak afspraken over de projecten waaraan je gaat werken volgens ‘Het Nieuwe Werken’, en op welke resultaten je kunt worden aangesproken. Koppel je voortgang regelmatig terug. In vele organisatie is het nog geen gewoonte om te sturen op resultaten, dus neem daarin het voortouw.

Meer lezen?

Het Nieuwe werken Blog – Het Nieuwe Werken in 5 stappen

Boek Aan de slag met Het Nieuwe Werken (Dik Bijl) – PDF is gratis te downloaden. Op pagina 169 start het hoofdstuk ‘Zelf aan de slag!’

Slimmer werken: hoe overtuig ik mijn baas
Tagged on:         

One thought on “Slimmer werken: hoe overtuig ik mijn baas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *