Schrijven wordt ondergewaardeerd. Écht. Tot voor kort hield schrijven mij dan ook niet bezig. Op een gegeven moment begon mijn oog te vallen op artikelen over ochtendpagina’s, schrijftherapie, dagboeken bijhouden en bloggen. Ik begon ‘schrijven’ los te zien van ‘literatuur’, en meer als een middel dat mij in staat stelt om dromen tastbaar te maken, mijn gedachten te ordenen en mezelf ‘leeg te schrijven’. Mijn gedachten blijven door mijn hoofd malen, tot het moment dat ik ze toevertrouw aan papier. Het liefst ‘s ochtends vroeg, voordat iedereen wakker is, zodat ik de rest van de dag mijn hoofd voor andere zaken kan gebruiken.

Nou heeft niet iedereen de behoefte om over zijn of haar innerlijk in een dagboek te schrijven. Maar er is zoveel meer dat je schrijvend kunt doen. Een minddump, bijvoorbeeld. Als je hoofd zó vol zit met gedachten, plannen, ideeën en taken dat je door de bomen het bos niet meer ziet, dan kan 15 minuten zitten en schrijven enorm opluchten. Je moet vervolgens wel weer beslissen wat je met die schrijfsels doet, maar dat is een ander verhaal.

Freewriting

Op de website van De Inspiratiekamer las ik over een mooie schrijftoepassing: freewriting. Een techniek om ideeën op te doen over een vraagstuk dat je bezig houdt, waarbij je gedurende een korte tijd opschrijft wat in je opkomt. Freewriten doe je snel, aan één stuk door. Zonder je pen van het papier te halen en zonder op te houden. Het voordeel daarvan is dat je jezelf niet de tijd geeft om te oordelen over wat je aan het schrijven bent, waardoor je vrijer gaat schrijven. Op de website van De Inspiratiekamer staat hoe je freewriting kunt toepassen.
En: waarom zou je dit soort schrijftechnieken alleen voor een probleem of vraagstuk gebruiken? Je kunt het net zo goed gebruiken om na te denken over je dromen of je persoonlijke ontwikkeling. Op de website van Tiny Buddha lees je er meer over in het artikel “Writing your way to what you want“.
Veel schrijfplezier!
Schrijf je dromen tot leven
Tagged on: