De dagen tussen Kerst en Nieuwjaar gebruik ik voor reflectie. Sinds een paar jaar heb ik in mijn agenda een afspraak met mezelf ingepland om tijdens deze dagen terug te kijken op het afgelopen jaar, en de dromen voor het nieuwe jaar te dromen. Dit jaar doe ik dat op een andere manier: ik heb het ‘Creating your Goddess Year Guidebook & Planner‘ aangeschaft. Heb nu eenmaal een zwak voor lijstjes en alles wat daarmee te maken heeft, en Goddess Leonie heeft prachtige, kleurige en inspirerende producten die ik alleen daarom al graag koop.

Maar goed, de essentie voor deze dagen: wat stilte opzoeken, tijd voor mezelf vrijmaken en nadenken over een paar vragen die me het komende jaar helpen mijn ‘grote dromen’ te realiseren. Terugkijken op wat ik heb bereikt, de dingen waar ik trots op ben, de levenslessen die ik heb geleerd, successen vieren, mijlpalen herdenken, en dankbaar te zijn over wat 2011 me heeft gebracht. Vooruitkijken naar hoe ik me het komende jaar wil voelen, wat ik mezelf gun, wat ik wil ervaren…

En jij? Kijk jij terug en vooruit? Hoe doe jij dat?

Reflectie
Tagged on:     

9 thoughts on “Reflectie

 • 27 December 2011 at 11:14
  Permalink

  bij mij begint het met de kerst al,
  al genietend denk ik terug,
  en vooruit!
  zelfs toen ik goed ziek was, en er bijna geen vooruit was deed ik dat!
  het heeft me altijd op de been gehouden.

  Reply
  • 27 December 2011 at 11:38
   Permalink

   Dromen houden ons op de been… Blijf dromen!

   Reply
 • 27 December 2011 at 12:11
  Permalink

  Ik kijk terug op een geweldig leuk jaar en dat maakt me vrolijk. Echt vooruit kijken doe ik niet. Er zijn niet echt dingen die ik in 2012 gedaan moet/wil hebben. Ik hoop dat ik een aantal dingen kan veranderen en ga daar mijn best voor doen, maar als dat niet lukt is dat ook geen ramp. Ik moet vooral leren om geduld te hebben en niet teveel te willen 🙂

  Reply
 • 27 December 2011 at 18:58
  Permalink

  Ik kijk om de zoveel tijd een keertje achterom en vooruit.
  Was de afgelopen tijd OK, dan stel ik niet teveel eisen aan wat gaat komen.
  Was de afgelopen tijd niet OK, maar zie ik goede dingen op stapel staan in de toekomst, is het ook goed.
  Was de afgelopen tijd niet OK, maar zie ik ook weinig bijzonders op stapel staan, dan is het tijd daar wat aan gaan te doen.
  Zo doe ik dat, en het bevalt me goed.

  Reply
  • 27 December 2011 at 19:43
   Permalink

   Ook een fijne manier! Ik merk dat één keer per jaar weinig is, en dat er gevaar is dat het allemaal snel wegzakt. Mijn GTD – Wekelijks Onderhoud schiet er nogal eens bij in, de laatste maanden…

   Reply
 • 27 December 2011 at 20:35
  Permalink

  Ik ben er mee opgehouden, om het eind van het jaar als reflectie- en vooruitblikmoment te gebruiken. Ik doe dat vanuit mezelf al vaak genoeg, eigenlijk vaker dan me lief is. Blijven steken op dingen die ik anders had kunnen doen is een van mijn valkuilen, waar ik waar mogelijk tegenwoordig bewust omheen loop.
  En realistisch vooruitblikken is ook na 48 jaar nog altijd een verbeterpuntje. Maar ooit ga ik dat onder de knie krijgen. Wie weet wel in 2012.

  Reply
 • 28 December 2011 at 10:52
  Permalink

  Ik leef bij de dag en reflecteer me suf. Kerst of niet. Die boom mag van mij ook in juni in huis. Of paaseieren bij de oliebollen. Of zomervakantie in de herfst. Kortom, mij iedere dag bewust zijn van wie ik ben en wat ik doe. En dat niet af laten hangen van moment en of omgeving alleen. Door schade en schande leren. Met vallen en opstaan. De klok doet de rest. Ik vind ouder worden helemaal geweldig!

  Reply
 • 28 December 2011 at 21:57
  Permalink

  Mooi om te lezen: zoveel mensen, zoveel manieren… 🙂

  Reply
 • Pingback: 472. Reflectie | Ikke Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *