Slimmer Werken is wat mij betreft één van de oplossingen voor een betere work-lifebalance. Omdat het de mogelijkheden biedt om je werk anders te organiseren: slim gebruik maken van technologie en informatie, productiviteitstechnieken en timemanagement, maar ook door tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Vooral dat ‘plaatsonafhankelijk’ is angstaanjagend: voor mensen die bijvoorbeeld door de introductie van Het Nieuwe Werken hun vaste, eigen werkplek kwijtraken – omdat een eigen werkplek vaak noodzakelijk wordt geacht om het werk te kunnen doen. Terwijl het eigenlijk zo vanzelfsprekend zou kunnen zijn: een deel van je werk doen op een plaats waar jij het beste ‘produceert’. Bijvoorbeeld aan een ‘samenwerktafel’ op kantoor, aan je eigen keukentafel, in een bibliotheek, onderweg in de trein of in een café terwijl je op een afspraak wacht.

Wat is nodig om overal slimmer te kunnen werken? De juiste mindset en een goede voorbereiding. That’s all…

Mindset

Ben jij een zogenaamde ‘kenniswerker’, dan kun je een deel van je werk bijna overal doen. Wat wel nodig is, is dat je je verwachtingen over ‘dé werkomgeving’ aanpast. Dat je leert wat voor jou goed werkt. Op welke plekken jij je prettig voelt, je in flow komt. Hoeveel concentratie je werk vergt. En onder welke omstandigheden jij dat het beste bereikt. Omschrijf eens uit welke soorten activiteiten je werk bestaat, en welke omstandigheden daarvoor nodig zijn. Als je dat hebt bepaald, kun je ook ideale werkomgeving(en) ervoor bedenken.

Voorbereiding

Als je overal slimmer wil kunnen werken, is daar wel wat voor nodig. Je werk kunnen organiseren. Voorbereid zijn. En ja, voorbereid zijn betekent van tevoren nadenken en regelen.

Weet wat je wilt bereiken, en wat je daarvoor moet doen. Welke stappen moet je de komende periode zetten om dat ene project tot een goed einde te brengen? Aan welke taken wil je werken? Ben je de komende tijd veel onderweg? Welke klussen zou je onder die omstandigheden kunnen aanpakken?

Bepaal dan welke zaken je daarbij nodig hebt. Laptop? Je notitieblok? Die ene projectmap? Een stapel vakliteratuur? Het rapport waar je een samenvatting voor moet schrijven? Een dictafoon? Oordoppen?

Houd er rekening mee dat je werktijd anders kan verlopen. Je had gedacht een uurtje in de trein te kunnen werken, maar er waren geen zitplaatsen meer? Zorg dat je een luisterboek of podcast bij je hebt. Was er geen concentratiewerkplek meer beschikbaar op kantoor? Zonder je af in een bibliotheek, of gebruik een paar oordoppen. Geen WiFi in dat café waar je had willen werken vóór die ene afspraak? Zorg dat je ook wat taken kun afwerken waar je geen internetverbinding voor nodig hebt. Of laat je gedachten eens de vrije loop, als je toch niets anders kunt doen.

Valkuilen

Overal kunnen werken betekent overigens niet dat je altijd moet kunnen werken. Slimmer werken is ook jezelf begrenzen. Je bepaalt zelf wanneer je werktijd is afgelopen en je vrije tijd begint. En dat kan lastig zijn… Daarover een andere keer meer!

… en de technische voorwaarden dan?

Je hoort mij niets zeggen over de technische voorwaarden die ab-so-luut noodzakelijk zouden zijn om ‘kantoor buiten kantoor’ te houden. Dat klopt. Ik vind het van de zotte om thuis of in een café een kopie van mijn kantooromgeving te moeten hebben om te kunnen werken. Natuurlijk is het handig om een laptop te hebben die altijd en overal verbinding kan maken met de server op het werk. En één telefoontoestel voor zowel op kantoor als daarbuiten zou ook prettig zijn. Maar noodzakelijk om overal te kunnen werken? Dat geloof ik niet… Want laten we eerlijk zijn: als je ongestoord ergens aan wilt werken, dan schakel je je telefoon uit, je e-mail, misschien ook je internetverbinding. Sommige klussen zijn ook offline prima te doen. Een stuk schrijven, je vakliteratuur bijhouden. Brainstormen, met jezelf of met anderen. Met een beetje vindingrijkheid (lees: de juiste mindset en wat voorbereiding) kan nagenoeg iedere kenniswerker een deel van zijn werk overal doen…

Handige websites en boeken

Arjan Zuidhof – vele artikelen over slimmer werken, timemanagement en productiviteit. Aanrader: zijn nieuwsbrief.

Werkplekvinden – overzicht van ‘openbare’ plekken met WiFi waar je zou kunnen werken. Wordt beetje bij beetje aangevuld.

Meereffect – Wie in één dag slimmer wil leren werken volgens het Getting Things Done principe is bij Meereffect aan het goede adres. Tip: abonneer je op de gratis nieuwsbrief.

Meer weten over Het Nieuwe Werken? Kijk dan ook eens op Het Nieuwe Werken blog.

Lezen: Een werkweek van 4 uur (Timothy Ferris) – een (Amerikaans) boek over de ultieme overstap naar tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Vermakelijk en inspirerend.

Overal slimmer werken: hoe doe je dat
Tagged on:     

4 thoughts on “Overal slimmer werken: hoe doe je dat

 • Pingback: Tweets die vermelden Overal slimmer werken: hoe doe je dat | Marjolein's flow -- Topsy.com

 • 4 August 2010 at 10:54
  Permalink

  Leuke post Marjolein, ik heb er wel oren naar. De reden dat ik vaak na zessen nog op kantoor zit is omdat ik veel sneller werk wanneer al mijn collega’s de deur uit zijn. Voor mij zou het eigenlijk nog beter zijn om om die reden in elk geval 2 dagen per week thuis te werken. Maar wat ik niet terug vindt in je blog: Hoe overtuig ik mijn baas? 😉

  Reply
  • 4 August 2010 at 12:11
   Permalink

   Dag Karlijn, dat is een goede vraag! Eentje om uitgebreider uit te werken in een volgende post… Als ‘slimmer werken’ binnen jouw bedrijf (nog) geen gemeengoed is, dan is nog wel wat zendingswerk nodig. Wees bereid om daar wat energie in te steken. Zoek medestanders, goede voorbeelden en probeer het gesprek met je baas erover aan te gaan. Nog een tip: begin klein. Niet meteen 2 dagen in de week, maar bijvoorbeeld een halve dag. Zorg dat zichtbaar is wat je in die tijd bereikt. Wordt vervolgd!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *