omdenken (dacht om, h. omgedacht); (denk) techniek om problemen te transformeren in mogelijkheden, syn. ja-en-denken; vgl. tegenoverg. vastdenken, ja-maar-denken, denken in termen van bedreigingen en beren-op-de-weg. De Raad van Bestuur wist met doortastend omdenken het wantrouwen van de pers weg te nemen; de psychiater adviseerde het stel om het patroon van hun relatie eens grondig om te denken; nadat de OR en de werkgever de vastgelopen onderhandelingen hadden omgedacht, leek het alsof er nooit een conflict had bestaan.

de kracht van het omdenkenToegegeven: ik ben ooit begonnen als vastdenker. Problemen waren voor mij een grote bron van ergernis, weerstand en van ‘ja-maar-dat-wil-ik-niet-en-het-mág-niet-zo-zijn’. Een volstrekt inefficiënte én ineffectieve aanpak die mij jarenlang heeft beperkt en die ik pas sinds niet al te lang van mij af heb weten te schudden. Het begon een paar jaar geleden met het lezen van het boek ‘Ja-maar. Wat als alles lukt?’: het besef dat ik in de kern een ja-maar-denker ben die er ook lást van heeft. Het werd tijd voor een andere aanpak. Ik kocht Berthold Gunsters tweede boek en vond er praktische tips en strategieën in om anders om te gaan met uitdagingen. Het heeft mijn leven en denken een stuk lichter gemaakt.

De kracht van het omdenken

Volgens mij is de kracht van het omdenken in het kort: ga uit van wat er is en vind een manier om het te gebruiken in je voordeel.
Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, en daarom beschrijft Berthold Gunster in zijn boek ‘Ja maar… huh?! De kracht van het omdenken’ vijftien strategieën om een probleem om te buigen naar een kans. Die strategieën zijn – in het kort – nu ook op www.omdenken.nl te vinden, inclusief een forum waar je je probleem (of uitdaging!) kunt voorleggen aan de aangemelde omdenkers.

Ben je zelf een omdenker? Dan kun je jezelf aanmelden, en zo anderen te helpen hun problemen om te denken naar mogelijkheden! Ik ben nog niet zover, maar ooit…

Omdenken: van problemen naar mogelijkheden
Tagged on:     

2 thoughts on “Omdenken: van problemen naar mogelijkheden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *