Work-lifebalance impliceert evenwicht. Aandacht hebben voor twee zijden van de medaille. Het is fijn als werk en privé in balans zijn, en tegelijk zoek ik net zo hard naar balans tussen wat ik doe en wat ik laat.
Als ik alsmaar dingen aanneem, ja zeg, oppak, zonder dat er eens een Nee tegenover staat, dan slaat mijn balans door.

Nou tel ik het Nee dat ik regelmatig tegen mijn kinderen moet zeggen niet mee: en dan blijkt dat ik het verdomd weinig zeg. Ik denk wel Nee, maar ik zeg Ja. Omdat ik me schuldig voel. Omdat het niet hoort. Omdat men een Ja verwacht. Omdat ik denk dat ik de ander teleurstel. Gevolg: te veel te doen in te weinig tijd. Dus ga ik vanaf nu regelmatig bewust oefenen met Nee zeggen. Respectvol. Zonder oordeel. Zonder schuldgevoel. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is nodig. Om de balans in evenwicht te brengen. Lees ook eens dit artikel van Jasper Jobse over Nee zeggen.

En jij? Hoe vaak zeg jij bewust Nee, zodat je weer Ja kunt zeggen tegen wat anders? Hoe houd jij evenwicht tussen wat je doet en laat?

Nee zeggen om ruimte te maken voor Ja
Tagged on:     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *