Soms weet ik het antwoord meteen, zonder dat ik er over hoeft na te denken: ja, dit moet ik doen. Het is belangrijk, het moet gebeuren, ik ben de aangewezen persoon en er zit een actie aan vast. Maar soms, als ik even twijfel, kan een simpel zinnetje voorkomen dat ik m’n tijd verdoe: Moet Ik Dit Nu Doen. Ooit gevonden op Lifehacking.nl, maar dan op mijn eigen wijze toegepast…

De truc zit ‘m in het afwisselen van het woord waar de klemtoon op ligt. Ik vraag mezelf kort en krachtig antwoord te geven op de volgende vragen.

MOET ik dit nu doen?

Is het noodzakelijk? Belangrijk? Ik moet eerlijk zijn: ik hou niet van het woord ‘moeten’. Daarom stel ik mijzelf vaak een tweede vraag: wil ik dit nu doen? Als ik het wil, vind ik het een legitieme reden om er mee aan de slag te gaan. Ook al is het niet noodzakelijk of belangrijk!

Moet IK dit nu doen?

Hoort dit klusje bij mij? Of zou mijn man, collega of secretaresse er de aangewezen persoon voor zijn?

Moet ik DIT nu doen?

Is mij duidelijk wat er van mij verwacht wordt? Wat is de vraag achter de vraag?

Moet ik dit NU doen?

Gezien alle dingen die ik op dit moment moet of wil doen: past deze taak daarbinnen? Is het zo urgent dat het niet kan wachten? En als het even kan wachten: wanneer kan/wil ik het dan wél doen?

Moet ik dit nu DOEN?

Wat voor soort actie is het? Is het wel een doe-ding? Weet ik welke stappen ik kan zetten om de taak te volbrengen? En wat de eerste stap zou moeten zijn?

Één zinnetje. Dat is alles wat ik soms nodig heb om mezelf op het goede spoor te houden…

Moet ik dit nu doen?
Tagged on:     

3 thoughts on “Moet ik dit nu doen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *