De dingen zijn wat ze zijn. Zonder betekenis. Alleen door de manier waarop wij kijken ervaren wij sommige feiten als een probleem. Wij zijn de betekenisgevers. ~ Berthold Gunster, uit Ja maar… Huh?! De techniek van het omdenken

Feiten worden pas problemen als we ze niet als feiten accepteren. Accepteren is niet hetzelfde als passief  berusten. Accepteren geeft je de macht om te zien wat er is, om daarna een antwoord te bedenken op de vraag ‘En wat nu?’.

Mindfulness deel 1
Tagged on:     

3 thoughts on “Mindfulness deel 1

 • Pingback: Tweets die vermelden Mindfulness deel 1 | Marjolein's flow -- Topsy.com

 • 12 August 2010 at 18:41
  Permalink

  Mooie woorden.
  Brengt mij in herinnering wat ik vastgelopen studenten vertelde op de TU. Dat in je probleemdefinitie al de kern van de oplossing besloten lag. Oftewel: soms loont het om opnieuw naar de vraag of probleem te kijken. En die te herdefiniëren. Dan lukte ze het wel om eruit te komen. 
  Hoe vaak verzuchten we bij ruzies ook niet: “oh, bedoel je het zo?. Net zo’n voorbeeld. Schijnbaar eenduidige situatie die je via twee (of meer) manieren kunt bekijken. Daar al oog voor hebben, opent  al perspectief.
  Makkelijk opgeschreven, lastig echt toe te laten en in praktijk te brengen. Maar wie schreef de wijze woorden: “acceptatie is niet hetzelfde als passief berusten”? 

  Reply
  • 12 August 2010 at 19:15
   Permalink

   Hoe ouder ik word, hoe beter ik de woorden begrijp ;-). De woorden “acceptatie is niet hetzelfde als passief berusten” heb ik in vele gedaanten en via verschillende mensen in de loop van de tijd voorbij zien komen…

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *