Klinkt goed, niet? Mínder doen en méér bereiken. Dat is de subtitel van het boek van Leo Babauta dat ik de afgelopen vakantie in mijn koffer stak. Vlak daarvoor had het werk thuis en op kantoor zich zó opgehoopt, dat ik even niet meer wist waar te beginnen. Bij alles wat ik deed, dacht ik aan de dingen die ik niet deed. Of wellicht vergat te doen. Te veel projecten, te veel eindeloze takenlijsten.

Maar twee weken vakantie – offline in de zon – én dit boek zouden daar wel verandering in kunnen brengen. Ik ben toe aan een andere aanpak, want de mijne werkt niet meer.

Eenvoud

De essentie van het boek: eenvoud. In je werk en in je leven. In twee stappen:
1. vaststellen wat essentieel is
2. alles elimineren wat daarbuiten valt
Dat klinkt eenvoudig, en dat zou het moeten zijn. Het lijkt zo simpel, om die twee stappen te doorlopen. Helaas zijn we tijdens dat proces onze eigen ergste vijand. Vaak weten we wel wat we essentieel vinden in ons leven, maar staat dat ook op onze to-do-lijstjes? In onze agenda? Zijn dat onze doelen voor de komende jaren? Nou wil ik natuurlijk niet beweren dat lijstjes an sich zaligmakend zijn… Maar handel jij bewust en vanuit de overtuiging dat wat je dag in dag uit doet, er toe doet? Je verder brengt? Bijdraagt aan je ontwikkeling, persoonlijk of professioneel? Ik merkte dat ik dat niet deed. En dat ik daar vervolgens last van had. Last van het knagende gevoel dat ik druk was, maar niets van belang deed. Wat keer op keer in mijn top 5 staat, komt vaak niet tot uiting in mijn takenlijsten. Voor mij is dat het teken dat ik mijn belangrijke levensgebieden / doelen / projecten verwaarloos. Onbewust, tot nu toe. Dat was mijn eerste gloeilampmoment, toen ik dit boek doorlas.
Het tweede: je kunt ook kiezen voor de belangrijke dingen die het meeste effect hebben. Niet voor de snelste weg, de kleinste klusjes – lekker afstrepen, van je takenlijst – of de meeste erkenning. Wat zijn de projecten of taken die het meest opleveren, omdat ze een duurzame verbetering op de lange termijn teweeg brengen? Of het nou in geld is, roem of in loopbaanperspectief. Of gewoon, omdat het je relatie verbetert met de mensen die je lief zijn.
Nog een open deur die mij nu wel aan het denken zette: je tijd en je aandacht zijn beperkt. Werkelijk beperkt. Er zitten niet méér uren in een dag. Multitasking is een mythe. Ook al beweert 90% van de vrouwen dat zij dat wel kunnen. Het kán simpelweg niet: 15 projecten tegelijk allemaal evenveel aandacht geven. En ook nog verwachten ze allemaal tot een goed – lees: bevredigend – einde te brengen. Je kunt niet alles doen.

Keuzes maken

Het gevolg: het wordt tijd om te kiezen. Met hoofd en hart. Wat wil ik écht bereiken? En welke projecten (maximaal drie, vindt Leo) doen er werkelijk toe? Daar gaan mijn aandacht en energie vanaf nu als eerste naar toe. Dat betekent dat ik iedere week iets doe om mijn belangrijkste doel te realiseren. En iedere dag begin met de taken die ik voor drie belangrijke projecten moet uitvoeren. De overige projecten moeten even wachten, op een lager pitje staan. Als de belangrijke zaken gedaan zijn, kan ik de rest van de dag vullen met de zaken die ook moeten gebeuren, maar die minder essentieel zijn. De boodschappen. De strijk. Die werkprojecten die ook best nog een dag kunnen wachten. Of twee.

Een ding tegelijk

Ik stop ook met multitasking. Dat wordt nog moeilijk. Want dat betekent dat ik mijzelf moet dwingen om allerlei PC-toepassingen te sluiten die ik niet echt nodig heb voor wat ik ga doen. Dat ik mijn e-mail maximaal 2x per dag check. Niet meteen reageer zodra er een mailtje binnenkomt. Met één ding tegelijk bezig ben. Tot het af is.
Ik ga het gewoon doen. Ik heb niets te verliezen, alleen te winnen. Mijn oude aanpak werkt niet meer, en ik weet nu waarom. De vakantie was nuttig om mijn belangrijke projecten vast te stellen. Om na te denken over wat ik nou écht wil bereiken, dit jaar. En ‘Focus! Minder doen, meer bereiken’ heeft daar enorm bij geholpen. Ben jij toe aan een nieuwe aanpak?
Minder doen, meer bereiken
Tagged on:                 

One thought on “Minder doen, meer bereiken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *