Life is what happens to you while you were making other plans ~ John Lennon

Het lijkt bijna tegennatuurlijk. Doelen bereiken door ze los te laten… Laat het mij even uitleggen. Jarenlang verkeerde ik in de veronderstelling dat doelen stellen goed is. Doelen stellen moet. Anders gebeurt er niks. En doelen, dat zijn vaak dromen met een deadline. Je zou bijna denken dat je dromen niet kunt realiseren zonder hard te werken, je ‘eye on the ball’ te houden en er stapje voor stapje gestaag aan te werken. De daadkracht tonen waar ik het in dit artikel over had. Het zal vast helpen. Meestal. Ik heb namelijk in de loop van de tijd nog iets anders geleerd.

Als ik altijd maar bezig ben met wat ik in de toekomst wil bereiken, vergeet ik nogal eens van het heden te genieten. Om het in een cliché te gieten: het gaat niet alleen om de eindbestemming, maar de reis ernaartoe is net zo belangrijk. Misschien nog wel belangrijker. Zinvoller, in ieder geval. Want de toekomst is er (nog) niet. Wat er wel is, is nú. Met al zijn voor- en nadelen. Met alle fijne en minder fijne momenten. Door mij af te sluiten voor wat zich nú voordoet, mis ik de kansen, de gelegenheden en de tekens die zich ieder moment voor mij ontvouwen. De zijpaadjes die al kronkelend langs nieuwe landschappen voeren.

Als je je dat niet realiseert, kan het zomaar zijn dat je op een goede dag – als je je doel bereikt hebt – om je heen kijkt en ziet dat alles veranderd is. Je partner is weg, omdat je er toch nooit écht was. Vrienden zijn niet meer bereikbaar, omdat je zelf ook niet van je liet horen. Jouw project op je werk is op een zijspoor gezet, want het beantwoordde niet meer aan de veranderde vraag in je bedrijf. Maar jij had het te druk met het bereiken van je projectresultaat om dat op te merken.

Maar wat dan? Hoe kun je dingen bereiken zonder een wenkend perspectief aan de horizon, waar je met hart en ziel je in kunt storten? Ik weet niet of het voor jou werkt, maar het werkt voor mij. Door los te laten. Denk aan wat je wilt. Stel het je voor. Visualiseer. Ruik, proef, voel, zie voor je wat je wilt bereiken. En dan… laat je het los. Niet dat je er niets meer aan doet, of dat je je overgeeft aan de macht van het Universum (dat mag natuurlijk altijd, wellicht helpt het), maar je doel is niet meer een krampachtig te bereiken ideaalbeeld dat je planmatig en volgens van tevoren bedachte stappen gaat realiseren. Nee, je gaat werken met wat zich voordoet. Je staat open wat er op je pad komt, laat je verrassen door onverwachte ontmoetingen, beweegt mee met wat zich voor je ontvouwt. Je reageert op wat er gebeurt, niet op wat had moeten gebeuren. Laat los…

Laat los, dat doel!
Tagged on:

4 thoughts on “Laat los, dat doel!

 • 9 April 2011 at 21:54
  Permalink

  So true! Ik was ook nooit zo goed met doelen stellen. Ik geloof voornamelijk in mezelf richting geven, noem het focus, noem het wat je wilt 😉 Je wilt toch een beetje het idee hebben waar je naartoe gaat, als je je er maar niet aan vastgrijpt, waardoor je hele mooie kansen zou missen.
  Mijn gevaar is dat ik alle kansen aangrijp die langskomen en zodra ik teveel hooi op mijn vork heb, weet ik dat het tijd is om weer een richting te bepalen voor de komende tijd en alles wat daar niet bij past te minimaliseren.

  Reply
  • 9 April 2011 at 22:06
   Permalink

   Zo doe ik het ook, en mij overkomt precies hetzelfde! In alle enthousiasme van alles aanpakken, totdat lijf en hoofd aangeven dat de grens weer is bereikt. Hoop alleen dat het ooit van een heftig heen-en-weer geslinger verandert in een zacht meedeinen met de golven van het leven. Ik geloof dat dát mijn les is!

   Reply
 • Pingback: Durf te kiezen… « 101 doelen

 • 18 April 2011 at 16:49
  Permalink

  Er zijn doelen die eenvoudig te stellen zijn. En te halen zijn. Noem het taakjes. Maar echt creatief werk heeft meer ruimte nodig. Dan weet je de uitkomst niet eens. Dan is een doel hooguit een goed gevoel, maar hopelijk ook juist tijdens het maakproces aanwezig.

  Er is niets mis met het stellen van doelen, maar soms kan het gewoon niet. En… ik ben heel slecht in het stellen van doelen. Ik kies altijd voor leuk. En heel veel dingen hoeven niet per se voor mij. Misschien te flexibel 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *