Soms werken veranderwensen zo verlammend, dat je zou willen dat er een truc is om je hersens voor de gek te houden. Kaizen kan je daarbij helpen: een Japanse techniek om grote veranderingen tot stand te brengen door kleine stapjes te zetten in de richting van je doel. En waarom werkt het? Omdat kleine – bijna onmerkbare – stappen de automatische weerstand van je hersenen tegen nieuw gedrag omzeilen.

Waar bestaat de techniek van Kaizen uit
 • Stel eenvoudige vragen aan jezelf om je angst om te leiden en creativiteit aan te wakkeren. Stel de vraag subtiel en geduldig, herhaal ‘m voor een langere tijd dagelijks, en buig negatieve vragen om naar positieve Kaizenvragen. Welke kleine stap kan ik zetten in de richting van mijn doel? Noem één positieve eigenschap/aspect van…
 • Denk eenvoudige gedachten. Gebruik visualisaties. Stel jezelf de vraag ‘welke éne kleine stap kan ik zetten om mijn doel te bereiken?’. Laat de vraag borrelen en visualiseer. Stel je voor dat je die stap maakt. Betrek al je zintuigen daarbij.
 • Voer simpele acties uit. Simpele acties zijn de kern van Kaizen: kleine stapjes in de richting van je doel. Ze kosten weinig tijd/geld en zijn makkelijker te accepteren. Bedenk wat je allereerste en kleinste stap kan zijn in de richting van je doel. Maak die zo concreet en klein mogelijk.
 • Los de kleine problemen op. Kleine problemen nemen ruimte in beslag en blokkeren stappen tot verandering. Herstel de kleine foutjes. Los ze op. Weet je ze niet te herkennen? Let op de tekens aan de wand, op waarschuwingssignalen die aangeven dat er iets niet helemaal OK is.
 • Geef jezelf kleine beloningen. Kleine beloningen zijn perfecte aanmoedigingen, ze stimuleren de innerlijke motivatie die nodig is voor blijvende verandering. Het zijn vormen van erkenning in plaats van materiële winst. Bijvoorbeeld complimenten, aanmoedigingen, iets doen waar je plezier aan beleeft. De beloning moet bij je doel passen (geen taartje als beloning omdat je 1 kilo bent afgevallen!), het moet bij jou passen, het mag niets of weinig kosten.
 • Herken kleine momenten. Als je in een trager tempo leeft en kleine momenten waardeert krijg je de gelegenheid om creatieve mogelijkheden te zien. Concentreer je op momenten van verandering die je vreugde schenken.
Meer over Kaizen kun je lezen in het boek De kunst van Kaizen, van Robert Maurer.
Kaizen en de kunst van kleine stapjes
Tagged on:         

3 thoughts on “Kaizen en de kunst van kleine stapjes

 • 10 June 2010 at 15:07
  Permalink

  Mooie gedachten Marjolein. Om van de wereld van verlamming naar de wereld van de mogelijkheden te stappen. En dat in 6 stappen! Doordat je stappen zet, verander je het perspectief. En… ga je anders tegen zaken aankijken.

  Grappig, in mijn twitterfeeds las ik vandaag ook al zo’n goeie: een goed ondernemer heeft geen duur adviesbureau nodig. Die zet zelf stappen.

  Blogsze,
  Gijs

  Reply
  • 10 June 2010 at 15:10
   Permalink

   Tussen stilstand en beweging zit uiteindelijk maar een kleine stap… 😉

   Reply
 • Pingback: Arjan Zuidhof » Blog Archive » Slimmer Werken Nieuws – 22 juni 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *