Als je eenmaal je droombaan of je levensvervulling hebt gevonden, is het waarschijnlijk niet nodig om op zoek te gaan naar ‘de kleine dingen’ die je dagelijks werk wat prettiger maken. Ik stel me zo voor dat als je eenmaal je passie hebt gevonden, je vaker, sneller en langer in een staat van flow verkeert, waardoor de ongemakken van je werkomgeving of je ergernissen over je collega’s je niet meer raken. Persoonlijk kan ik niet werken aan een rommelig bureau; muziek die niet door mij is gekozen irriteert me en ik heb toch écht eerst koffie nodig voordat ik de PC aanzet. Omdat mijn flow (nog) niet zo vaak voorkomt, en ook niet eindeloos lang duurt, zoek ik af en toe naar tips om mijn kantoorwerk plezieriger te maken. Zo kwam ik The Happiness Project: Eighteen Tips for “Little Things” to Boost Your Happiness at the Office tegen.

Tussen de ‘open deuren’ vond ik een paar prachtige tips. Wat dacht je van ‘sta jezelf toe om onwetend te zijn van de dingen die je niet per sé hoeft te weten’? Ofwel, probeer niet krampachtig overal een antwoord op te hebben. Je kunt namelijk niet altijd alles weten. Als je het toch probeert, kost dat je onevenredig veel tijd en energie. Die kun je beter ergens anders in steken. Toch?

Flow door focus
Voor een staat van flow is echter meer nodig dan een extra monitor aan je PC. Focus, bijvoorbeeld. En je met de juiste dingen bezighouden. Liefst met díe dingen die er toe doen. Dat probeer ik dan ook te doen: de dag beginnen met de Meest Belangrijke Taak. Dat is bij voorkeur een taak die direct bijdraagt aan een project of doel waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Ik doe niks anders voordat ik die eerste Meest Belangrijke Taak hebt afgerond. Behalve koffie halen, dan. Het geeft een enorm goed gevoel om zo’n taak af te vinken, en als ik dat aan het begin van mijn werkdag kan doen, houd ik dat gevoel de hele dag. Ik voel ‘m al, de flow…

Flow op je werk? Zorg voor passie en focus!
Tagged on:     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *