Begrijp me goed: ik ben dol op de tijd waarin we leven. Ik hou van gadgets, van internet, van alle technologische snufjes en handigheidjes die in deze tijd voorhanden zijn. Ik ben blij met mijn iPhone. En ik vind het heerlijk om deze tekst buiten te kunnen schrijven, in de tuin. Op mijn netbook. Het is geweldig om via Facebook contact te houden met mensen die ik  jaren geleden uit het oog ben verloren. Maar het kost mij moeite om me los te rukken van alle digitale mogelijkheden, om bewust tijd voor het offline leven te maken. Altijd is er wel een apparaat waar ik achter kan zitten om te kijken of er nog e-mail is – 10 minuten geleden nog niet, misschien nú wel -, wat er op Twitter wordt geplaatst, nu.nl te bekijken of artikelen te lezen in mijn RSS-reader. Op mijn werk zit ik soms 6 van de 8 uur achter een PC te werken. Als ik aan het eind van de dag van die vierkante, droge ogen heb, vraag ik mij dan naïef af hoe dat toch mogelijk is…

Tot ik besefte dat ik het mezelf aandoe. Ik ben de baas over die knoppen, maar ik zet ze niet bewust uit. Ik kan beslissen om de apparaten te laten voor wat ze zijn. En dat ga ik dan ook doen. Bewust.
Vorige week zondag begon ik er mee. Een off-day. Switch off Sunday. A digital vacation. Een digitale snipperdag. Geen e-mail, geen internet, geen TV; de PC bleef uit en de iPhone kreeg een vrije dag. Om tijd te maken voor alles wat ik o-zo-belangrijk vind, maar waar ik niet aan toe kom omdat ik zo vaak met m’n neus tegen een scherm aangedrukt zit. Een boek lezen. Nadenken over het leven. Praten met man en kinderen. Een spelletje spelen. Buiten zitten in de zon. Mijn ogen op een andere manier de kost geven.
Het was niet makkelijk: sommige gewoonten zitten diep geworteld. Maar het was prettig. Dus die houd ik er in: de digitale snipperdag. En de zondag lijkt mij daar een prima dag voor. Voor wie 24 uur lang te lang vindt: het mag ook korter zijn. Je kunt het zelfs tijdens je werk doen. Iets voor jou?
Een digitale snipperdag
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *