Ik doe niet voor niets een coachingsopleiding. De bedoeling is om daarmee – in professionele zin – verder te gaan, om die kennis en vaardigheden te gebruiken voor het opzetten van mijn eigen bedrijf, om als ZP-er (Zelfstandige Professional) mij verder te ontwikkelen. Hoe dat verder gaat verlopen, vertel ik jullie hopelijk uitgebreid in de loop van 2011.

Ter voorbereiding op mijn plannen ben ik op zoek gegaan naar ‘rolmodellen’: vrouwen die de afgelopen jaren als ZZP-er aan de slag zijn gegaan, en die ik heb gevraagd hun do’s en don’ts op dit vlak met mij te delen. In deel 1 was dat communicatieprofessional Aleid Eigenraam, in deel 2 Karin Ramaker, creatief multitalent.

In deel drie laat ik coach en trainer Ingrid Bannink – van Doorn aan het woord. Bij Ingrid volg ik een coachingstraject in het kader van mijn eigen opleiding, en ik ben erg gecharmeerd van haar aanpak. Haar tips zijn positief geformuleerd ‘omdat het tegendeel tegelijkertijd een don’t is’.

Contacten, netwerken en klanten

1. Voordat je start, ga met andere zelfstandig ondernemers praten, zowel mensen die hetzelfde doen als wat jij wilt gaan doen als mensen met een ander vakgebied. Vraag wat ze leuk vinden en minder leuk vinden, welke beginnersfouten ze hebben gemaakt en wat ze juist heel goed hebben gedaan.

2. Kies!
Kies je klanten.
Kies je niche.
Kies je omgeving.
Maar laat je niche, je klanten en je omgeving je niet beperken door dan maar niets anders meer te doen. Blijf creatief en blijf jezelf ontwikkelen.

3. Ga netwerken en bezoek vooral in het begin veel verschillende netwerkbijeenkomsten. Daarna ga je schrappen. Wat wil je bereiken als je naar een bijeenkomst gaat? Bij welke bijeenkomsten voel je je op je gemak en kom je je potentiële opdrachtgevers tegen?

4. Zorg voor mensen in je omgeving waar je zo en nu dan koffie mee kan drinken om eens lekker bij te praten en niet alleen met vrienden maar ook met andere zelfstandig ondernemers.

Administratie

5. Zorg ervoor dat je direct vanaf het begin je administratie op orde heb. Laat je voorlichten door de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst en zoek een goede boekhouder. En hou je administratie bij!

6. Open niet alleen een algemene bankrekening, maar ook een spaarrekening. Hier kun je je reserves opzetten voor de betaling van je BTW, je inkomstenbelasting, ziektekosten, etc.

Mentaal

7. Als je ergens geen verstand van hebt, vraag hulp. Als zelfstandig ondernemer moet je ineens heel veel zelf doen. Zeker als je gewend bent in grote organisaties te werken, dan is de overgang groot. Vind je het leuk om het zelf te doen en het uit te zoeken? Doe het zelf. Kost het je veel tijd en energie, vraag een ander om de klus te doen.

8. Wees niet bang om een keer nee te zeggen tegen een opdracht. De allereerste opdracht die bijna letterlijk in mijn schoot werd geworpen, heb ik afgeslagen. Deze opdracht paste niet bij mij en ik kon geen kwaliteit garanderen. Bovendien lag het aangeboden tarief ver onder de uurprijs die ik voor mezelf had vastgesteld. Ik heb de potentiële opdrachtgever doorverwezen naar een ander.

9. Blijf je balans bewaken tussen werk en privé. Voorkom dat je alleen nog maar aan het werk bent en vooral dat je alleen maar aan je werk kunt denken. Blijf leuke dingen doen en aandacht besteden aan de mensen in je directe omgeving, zoals je kinderen, familie, vrienden, etc.

10. Wees, tot slot, niet te bescheiden. Stap over drempels heen die je ervan weerhouden jezelf en je dienstverlening op een goede manier te verkopen. Geloof in jezelf en zorg ervoor dat je zelfvertrouwen uitstraalt. Dan zorgt ervoor dat andere mensen ook gaan geloven in jou en je product of dienstverlening (en lukt het niet, zoek een coach Glimlach).

Do’s en don’ts voor beginnende ZP-ers (deel3)
Tagged on:

3 thoughts on “Do’s en don’ts voor beginnende ZP-ers (deel3)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *