Ik heb weer een geweldig boek gelezen: ‘Minder doen, meer bereiken‘. Uitsluitend gekozen om de titel, toen ik in de rekken van de plaatselijke bibliotheek rondsnuffelde.

Het zou mijn motto kunnen zijn. Nee, het ís ook mijn motto. Na jarenlang te hebben geprobeerd meer uren én werk in een dag te stoppen dan menselijkerwijs mogelijk is, en volgas aan het ‘doen’ te zijn, heb ik de lessen geleerd.

Niet altijd maar doorgaan.

Doen‘ afwisselen met ‘zijn‘.

De stilte opzoeken om de drukte het hoofd te kunnen bieden. ‘s Ochtends vroeg. Ook in het weekend.

En kiezen. Kiezen voor wat belangrijk is. Hartgrondig kiezen. Ja, dat schrijf ik bewust met een T. Beseffen dat ‘ja’ tegen het ene een ‘nee’ betekent tegen het andere. Omdat het nou eenmaal niet mogelijk is om altijd alles te doen. Hoe graag ik dat soms ook wil.

En dat geeft rust. Rust, nu ik zelf een ultieme en bewuste keuze heb gemaakt. Na een hele poos niet te durven kiezen. Niet kiezen is óók een keuze, maar wel een die alle energie uit mij zuigt. Niet meer.

Ik doe al minder. Ik bereik al meer. En de crux zit ‘m in keuzes, en focus. Precies wat ik de deelnemers aan de ‘Slimmer Werken Superstart‘ leer. Het zijn lessen die ik doorgeef. Van harte.

Doe minder. Wees meer.

Kies. Focus. En daar kun je NU al mee beginnen…

Minder doen vergt moed. Stoppen, pauzeren, reflecteren, bezinnen, en het met volle aandacht doen van één ding tegelijk kan veel moeilijker zijn dan voortdurend reageren op de omstandigheden en jezelf afleiden van wat werkelijk essentieel en noodzakelijk is. Laten we dus beginnen. ~ Marc Lesser, uit ‘Minder doen, meer bereiken’

Doe minder
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *