De discussie over zin en onzin van een social medium als Twitter laait regelmatig op. Ik doe er niet aan mee. Tenminste, tot nu dan. Want eergisteren liet de #lift actie van een aantal Tweeps (mensen die twitteren) wederom de kracht van het medium zien. En dat inspireerde mij weer tot mijn eigen lijstje ‘dingen-die-ik-dankzij-Twitter-heb-bereikt’. Niet hemelbestormend, maar voor mij o zo waardevol.

Op Twitter volgde ik Ria, die op een mooie junidag twitterde over haar opleiding. Ik was (nog niet heel actief) op zoek naar een coachingsopleiding, en toen ik via haar berichtje terecht kwam bij de opleiding Mensgericht Coachen van de Academie voor Counselling en Coaching, schreef ik me diezelfde ochtend in. Zonder er al te veel over na te denken. Omdat het goed voelde. En ik ben er nog iedere dag blij om!

Eigen baas worden. Het was ergens een vaag idee in mijn hoofd: ooit voor mezelf beginnen. Dat idee begint steeds meer vorm te krijgen, onder andere door wat ik leer van andere tweeps die die stap gewaagd hebben of nu nemen. Er worden tips, frustraties, blijdschap, vragen én antwoorden met elkaar gedeeld, en daar leer ik enorm veel van!

Bijzondere ontmoetingen. Ik ken lang niet iedereen die ik op Twitter volg. Die behoefte heb ik ook helemaal niet, maar sommige mensen heb ik ná het volgen op Twitter wel in het echt ontmoet. En dat waren stuk voor stuk onverwacht bijzondere ontmoetingen. Vooral bijzonder omdat ik helemaal niet zo van de onverwachte dingen ben. Ze zelfs een beetje ‘eng’ vind

Twitter brengt mij inspiratie. Voor het schrijven van blogs (bijvoorbeeld dit stukje), het maken van dingen, het lezen van boeken. Is die inspiratie nergens anders te vinden dan? Ja, natuurlijk. Maar het mooie van Twitter is dat die inspiratie vaak stomtoevallig opkomt…

Zonder Twitter zou ik #Blogpraat niet hebben ontdekt: een uurtje op maandag van 20.00 tot 21.00 uur waar bloggers op Twitter met elkaar chatten over allerlei onderwerpen die met zowel de creatieve, technische en organisatorische kant van bloggen te maken hebben. Zonder #blogpraat zou ik lang niet zo actief bloggen als ik nu doe. En zou ik ook niet de cursus Creatief Webloggen hebben ontdekt.

Er zitten zorgzame mensen op Twitter. Mensen die elkaar helpen zonder elkaar te hebben ontmoet. Zonder er iets voor terug te vragen. De #lift actie is er een voorbeeld van, maar ook #durftevragen (als je dat in je bericht zet, is er altijd wel iemand die je van een antwoord voorziet) en Tweepcare: elkaar een helpende hand bieden, of een troostend woord. Helpt dat? Jazeker!

Moet je nou Twitteren om dit mee te maken? Nee. Je moet natuurlijk helemaal niks. Maar als je niet weet wat er allemaal tot stand komt (mede) dankzij het medium en de mensen die er gebruik van maken, is het wel heel makkelijk om het als een onzinnig tijdverdrijf te bestempelen…

De kracht van Twitter
Tagged on:

10 thoughts on “De kracht van Twitter

 • 21 November 2010 at 13:25
  Permalink

  juist, helemaal mee eens. twitter heeft enorme sociale belangrijkheid. vandaar dat ik tot sint juttemus zat te wachten op een live nieuwsitem van het nos journaal of rtl. … het heeft namelijk veel meer impact dan men denkt. en de twitterlozen weten dit niet.

  ik vertelde het m’n broer gisteren. hij was verbaasd. …

  Reply
 • 21 November 2010 at 13:50
  Permalink

  Hey zus, misschien toch ermee beginnen? Na het lezen van dit stuk lijkt het me opeens veel antrekkelijker… Dat is weer jouw kracht! X

  Reply
  • 21 November 2010 at 13:59
   Permalink

   alleen als jij dat wilt! 😉

   Reply
 • Pingback: Tweets die vermelden De kracht van Twitter | Marjolein's flow -- Topsy.com

 • 21 November 2010 at 14:26
  Permalink

  Leuk dat je mijn blog aanhaalt.
  #tweepcare houd mij op de been! En is mijn woord van 2010!

  Reply
  • 21 November 2010 at 14:28
   Permalink

   Ik wens je toe dat je in 2011 met én zonder #tweepcare op de been blijft! En zo te lezen gaat dat écht wel lukken…

   Reply
 • 21 November 2010 at 17:53
  Permalink

  Vanwege alle dingen die je hier schrijft, ga ik Twitter ook steeds meer waarderen. Zoveel dingen die ik nooit had ontdekt of geweten zonder Twitter, zoveel boeiende mensen leren kennen waarvan ik anders nooit het bestaan had geweten – heel bijzonder!

  Reply
 • Pingback: Tweets die vermelden De kracht van Twitter | Marjolein's flow -- Topsy.com

 • 21 November 2010 at 21:53
  Permalink

  Heel herkenbaar Marjolein. Een van de oud-collega’s overhalen om te twitteren. T’is je gelukt! En hoe. twitter is ook leuk als persoonlijk verwonderboekje of waardevol om dingen van je ‘af’ te schrijven.
  Het is ook lerend. Mij dwingt het beperkte van 140 tekens telkens weer mijn ongeordende gedachten te ordenen. Juist door die 140 tekens. Kom je niet tot de kern: dan raakt het vaak de ander ook niet. En ja, wil de ander meer weten of kwijt, dan is daar inderdaad de mail of real life.
  Ik vergelijk de discussie wel of niet twitteren met wel of niet praten bij de koffie-automaat. Soms heb ik er zin in, soms ook helemaal niet. In elk geval hoor ik altijd veel bij dat koffie-automaat…

  Reply
 • 22 November 2010 at 13:00
  Permalink

  Ook al weer zo’n goede blog. Precies zo ik er ook over denk. De kracht van Twitter is door deze blog niet alleen meer voorbehouden aan tweeps die er al wat langer gebruik van maken. Want ook deze blog helpt weer a.s. tweeps over de streep. Mooi geschreven! En ik heb ‘m nog weer ff genoemd in een tweet.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *