SONY DSC

Bloggen is leuk. Heel leuk. Onderwerpen te over. Maar gisteren liep ik tegen een heus writer’s block aan. En die is nog niet over. Het probleem zijn buitelende gedachten. Te veel om bij te houden. Te snel opkomend en te snel weer uit mijn hoofd verdwenen. Waar ik vlak voor het inslapen nog een briljant inzicht verwierf (al zeg ik het zelf), is die ‘s ochtends in rook opgegaan. Weggedroomd, denk ik.

Dus dwing ik mezelf om rustig te gaan zitten en aan de slag te gaan. Maar bij iedere poging die ik doe om iets op papier te krijgen, schieten flarden van andere ingevingen mijn gedachten binnen. Flarden. Te weinig om houvast aan te hebben. Te kort om doorgedacht te worden, laat staan opgeschreven en uitgewerkt.

En nu?

Buitelende gedachten
Tagged on:

6 thoughts on “Buitelende gedachten

 • 23 July 2010 at 16:58
  Permalink

  Heb ik ook vaak, vooral onder de douche. Idee weer kwijt zodra ik pen en papier onder handbereik heb. Grr. Sommige mensen zweren bij een editorial calenda, zodat ze vantevoren al nagedacht hebben over het onderwerp. Ik ben niet zo van de planning merk ik. Misschien toch eens proberen? Een andere tool die ik gebruik is Windows LiveWriter. Als ik een idee heb (en achter de computer zit) type ik het meteen in, schrijf het uit voor zove ik wil. En dan ga ik daar naar terug als het tijd is om iets te publiceren. Ook iets voor jou?

  Reply
 • 23 July 2010 at 17:09
  Permalink

  Ik heb dat ook, vaak zelfs. Ik heb drie tips.

  1. Ik los het op door alle gedachtes op te schrijven, het liefst per onderwerp in een word bestandje en zo op te slaan in een blogmap. Voor later. Als ik het dan niet meer begrijp, dan was het wellicht niet zo belangrijk om over te schrijven.

  2. Lukt het niet het op te schrijven? Dan moet je jezelf en je gedachtes dwingen om stil te staan. Het gaat dan te snel voor je, je kunt er niets mee en dat is frustrerend.

  Of gewoon accepteren dat je soms een wervelwind bent (iig qua gedachtes), dat helpt ook. Belangrijke ideeën komen vanzelf weer bij je terug.

  Reply
 • Pingback: Tweets die vermelden Buitelende gedachten | Marjolein's flow -- Topsy.com

 • 24 July 2010 at 08:45
  Permalink

  Het oplossen van je writersblock begint met het loslaten van het idee dat het een probleem is. Bloggen gaat uiteindelijk over het delen van ideeën die je hebt. Heb je even geen ideeën, dan valt er ook niets te delen. Dat is helemaal prima. Mensen die je blog doorgaans waarderen, zullen je echt niet uit hun RSS-lijstje gooien omdat je even niets van je laat horen 😉

  Reply
 • 24 July 2010 at 16:25
  Permalink

  @Elja LiveWriter is ideaal! Ik dacht eerst ‘wat maakt een programma nou uit’, maar daar ben ik van teruggekomen. Het helpt, als ik eenmaal mezelf aan het schrijven heb gezet. Als…

  @Heide Je hebt helemaal gelijk. Als het even kan, schrijf ik het op. Maakt niet uit waar en hoe. Al is het maar een flard. 9 van de 10 keer weet ik later niet meer waarom en kan het weg… That’s life! En wat betreft mijzelf en mijn gedachten tot stilstand manen: dat is een levenslang leerproces, ben ik bang!

  @Bas Dat is pas omdenken! Het is geen probleem, het is wat het is. Accepteer het. Nu nog in de praktijk brengen… Dank voor het vertrouwen 😉

  Reply
 • Pingback: Tips tegen writer's block - denk je los! | Marjolein's flow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *