In Blogpraat (een chatuurtje op Twitter waar bloggers onderling van gedachten wisselen over blog-onderwerpen) werd onlangs druk getwitterd over hoe je als blogger zorgt voor continuïteit en regelmaat in je schrijverij. Het lijkt er op dat bloggen vaak wordt gezien als een ‘nevenactiviteit’. Omdat het slechts één onderdeeltje van je werk is, of iets wat je naast je werk doet. Een aardig tijdverdrijf – voor de privéblogger – of één van de marketinginstrumenten voor de zakelijk blogger: zoals de ondernemer die zijn expertise etaleert in artikelen op blog of website. Hoe dan ook: bloggen vinden we blijkbaar leuk. En we willen het doen. Blijven doen. Maar hoe?

De cruciale vraag: hoe belangrijk is bloggen voor je? Wat levert het je op? Wat ben je bereid om er voor te doen (en te laten!).

Is bloggen belangrijk voor je? Lees dan verder, en doe er je voordeel mee!

Waar doe jij het voor?

Wat motiveert je om te bloggen? Zijn het de reacties die je krijgt? De klanten die het je oplevert? Het prettige gevoel je gedachten te hebben geordend en gedeeld met de wereld? Of is het inmiddels een verplicht nummer?

Neem 10 minuten de tijd en sta er eens bij stil:

 • wat wil je bereiken met je blog?
 • waar schrijf je over, en voor wie schrijf je?
 • wat heeft je lezer er aan?

Schrijf het op, en lees het terug. Word je er warm van? Lees dan verder, want wellicht schort het jou aan…

…discipline

Regelmaat brengen in je schrijfsels. Je worstelt er mee. Hoe doen anderen dat toch?

De een blogt iedere dag (soms zelfs vaker op één dag). De ander vindt twee keer per week al een opgave. Vooral als hij meerdere blogs of websites moet bijhouden. Hier geldt: oefening baart kunst. Bloggen is een spier die je kunt oefenen. Iedere dag de tijd nemen om te schrijven (je hoeft niet alles te publiceren wat je schrijft!) versterkt die spier. Maar ook hier bepaal jij: wat is voor jou regelmaat? Wat is haalbaar en wat is wenselijk? Als je dat weet, kun je aan jouw ideale routine werken. Maak er een gewoonte van, bijvoorbeeld door een vast moment en voldoende tijd te reserveren in je agenda. Denk na over welke momenten op een dag voor jou ideaal zijn om aan je blog te werken. Maak een afspraak met jezelf, en houd je daaraan.

Als je een stok achter de deur nodig hebt: regel die dan. Kondig publiekelijk aan dat je iedere woensdag een nieuw artikel gaat publiceren. Werkt belonen beter, voor jou? Stel jezelf dan eentje in het vooruitzicht.

Wees niet te streng voor jezelf. Als je oefent, sta jezelf dan toe om te mogen mislukken. Je hoeft niet iedere dag een hemelbestormend goed artikel af te leveren (hoewel ik dat persoonlijk erg leuk zou vinden…). Ga schrijven, zorg dat je in flow komt. Schrappen, redigeren, foto’s en linkjes komen later wel. Schrijf, schrijf, schrijf totdat je hoofd leeg is of je kramp in je vingers krijgt.

Inspiratie en creativiteit oefenen

‘Ja maar, ik vind het zo moeilijk te bedenken wáárover ik moet schrijven!’. Bullshit. Als je dat niet wist, was je er ook niet aan begonnen. Blijkbaar zit er iets in je hoofd dat je belet om verder te denken. Creativiteit kun je oefenen. Kijk maar eens op de blog van Sigrid van Iersel, de Ideeënmaker. Of de Inspiratiekamer. Staat je perfectionisme jezelf in de weg? Lees dan dit artikel over perfectionisme en creativiteit van Goodlife Zen.

Ideeën verzamelen

Inspiratie kun je verzamelen. Maak een mapje aan op je PC met voorbeelden van onderwerpen waar je over kunt schrijven. Of citaten die je inspireren. Foto’s die je fantasie prikkelen. Een lijst kernwoorden waar je in je blog aandacht aan wilt besteden. Liever niet op de PC? Ook goed. Een notitieboekje van de Hema werkt ook prima.

Unieker dan jij bent, is niemand

Als je denkt dat alles al geschreven is: niet waar! Jouw specifieke verhaal, jouw visie, jouw invalshoek, jouw persoonlijke boodschap is uniek, ook al is het onderwerp door velen vóór jou uitgekauwd. Wat let je om daarmee aan de slag te gaan?

Ja maar, ik heb geen tijd

Dingen goed doen kost gewoon tijd en moeite! Als het belangrijk voor je is, zorg je dat je er tijd voor neemt. Maak het makkelijk voor jezelf. Zorg voor omstandigheden die jou helpen bij het schrijven. Een rustige omgeving, alle afleiding uitschakelen, een leeg hoofd. Maak een wandeling voordat je gaat zitten schrijven. Ruim je werktafel op. Ga zitten, en begin gewoon. Oefen eerst je creativiteitsspier. Doe een warming-up. En ga dan aan de slag.

Bied jezelf structuur, denk in formats…

Kaders bieden houvast. Denk eens na over de structuur van je artikelen. Sommige bloggers houden een min of meer vast format aan voor hun artikelen, hanteren een eigen schrijfwijze: een quote, gevolgd door een prikkelende stelling of verhaal, en eindigen met een conclusie die teruggrijpt op de eerste alinea. Wat zou voor jou werken? Bekijk de artikelen die je al hebt geschreven: zie je een patroon? Heb je een favoriete structuur? Kun je daar op variëren?

… of variaties op formats…

Andere bloggers variëren in de soort artikelen die ze schrijven: op maandag een top 10 lijst, op woensdag een tip van de dag, op vrijdag een inspirerend verhaal. Of de ene keer een foto, dan weer een filmpje, afgewisseld met een wekelijks interview. Kijk eens voor een mooi voorbeeld van veel verschillende soorten posts op de website van Karin Ramaker.

… series…

Of maak series: vooral geschikt voor onderwerpen die je steeds verder zou kunnen uitdiepen. Dat artikel over die top 10 kun je uitwerken in tien verschillende artikelen die elk dieper ingaan op één element. Tadaa… 11 onderwerpen voor artikelen ‘verzonnen’!

… en zet ze in een schema…

Misschien werkt een publicatiekalender prettig voor je: maak een schema waarop je aangeeft welke dagen je wat voor soort artikelen je wilt publiceren. Het geeft je houvast en focus. Zo hoef je niet keer op keer te bedenken waar je het deze keer over wilt hebben!

Maak het jezelf makkelijk!

De moraal van dit verhaal: maak het jezelf makkelijk. Het wordt al een stuk eenvoudiger als je bepaald hebt dat je dit belangrijk vindt; voor je persoonlijke ontwikkeling of voor je eigen bedrijf. Wat levert het jou op? En hoe kun jij er voor zorgen dat het bloggen zo leuk en makkelijk mogelijk wordt?

Meer lezen?

Ideeën genereren en makkelijker schrijven – Write to Done

Anatomy of a post – Write to Done

An introduction to effective copy – Copyblogger

Stapsgewijs bloggen – Karin Ramaker

Writer’s block? Denk je los – Marjolein’s flow

Blogtips: over motivatie, discipline en het jezelf makkelijk maken
Tagged on:         

2 thoughts on “Blogtips: over motivatie, discipline en het jezelf makkelijk maken

 • 2 September 2010 at 14:21
  Permalink

  Handig om alle tips (weer) even op een rijtje te zien.
  Dat raak je toch kwijt na verloop van tijd.
  Persoonlijk werkt de inspiratiemap het beste voor mij.
  Ik heb er letterlijk een gemaakt (dus een echte, ouderwetse ringbandmap ;)) en bewaar daar allemaal artikelen, foto’s en collages. Als ik er even doorheen blader voel ik vanzelf weer inspiratie opborrelen. Soms komt daar een blog uit, soms ook niet.. Maar dat is niet erg, houd ik mezelf dan voor 🙂

  Groetjes!

  Reply
 • 2 September 2010 at 14:50
  Permalink

  Leuk artikel! En een mooie opsomming van alle tips die in blogpraat voorbij zijn gekomen. Zie je…het werkt, zo’n stok achter de deur.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *