6lessen van 365dagenspelen

Vijfenzeventig dagen geleden begon ik met mijn ‘365 dagen project‘. Iedere dag op speelse wijze ‘iets doen ontstaan’. Al tekenend, doodlend, schilderend, knippend-en-plakkend ben ik de afgelopen maanden bezig geweest met dingen maken. Voor de lol. Voor de ontspanning. Voor de ervaring. En vooral voor mezelf.

Als je altijd maar dingen ‘moet’ van jezelf, dan gaat de lol er snel vanaf. Ik hou van tekenen. Ik hou van ‘niet-mooi-tekenen’. Maar oh, oh, wat is het PerfectionismeMonster toch vasthoudend.

Het mag niet-mooi zijn, maar het moet wel lukken.

Je mag wel klooien, maar het moet wel in één keer goed.

Je mag wel spelen, maar het moet wel wat opleveren.

Een dagelijks gevecht met een schaduwkant van mezelf. En het licht wint, als ik het gevecht aanga. Altijd.

Daarom deel ik hier met jou mijn 6 lessen van mijn #365dagenspelen project. Misschien heb jij er wat aan. Misschien moedigt het jou aan om iets te doen wat je voor je uit schuift, omdat je denkt dat het moeilijk is. Of omdat je er bang voor bent. Of omdat je het jezelf niet gunt. Hoe dan ook, hier zijn ze…

Les 1 – In 5 minuten… kan heel veel

Ik schuif altijd dingen voor me uit omdat ik denk dat ik er niet genoeg tijd voor heb. Maar als ik mijn smoes onderuit trap en toch aan de gang ga, dan kan ik in 5 minuten heel veel. Ik kan mijn dag tekenen. Ik kan mijn kop koffie tekenen. Ik kan doodlen terwijl ik nadenk over morgen. Ik kan mijn boodschappenlijstje tekenen.

2015-07-11 23.29.36

Les 2 – Brushpens zijn geweldig

Ik heb een aardige kast vol met teken en schilderspullen. En waar teken ik het liefst mee? Met een brushpen. Omdat het van die heerlijk onvoorspelbare lijnen geeft. Omdat het al snel ergens op lijkt. Omdat je er niet perfect mee kunt tekenen, dus mag het lekker imperfect. En ik denk dat het ook ‘mijn stijl’ is. Of wordt. Want een stijl heb je niet, die ontwikkel je, omdat je iets vindt dat bij je past. En dat doe je spelenderwijs…

2015-06-21 22.28.35

Les 3 – Log it all op 1 plek

Je ziet pas wat iets oplevert als je terug kunt kijken. Ik log mijn 365 maaksels in een logboek. Een A5 boekje met blanco pagina’s dat ik vul met tekeningen, knipsels, en wat ik er van vond. Ik zie een ontwikkeling, ik zie mogelijkheden, ik zie dingen die ik verder zou willen ontwikkelen en waar ik de komende maanden mee aan de slag kan. Ik zie het, omdat ik het log.

2015-06-24 14.49.27

Les 4 – Pencil ❤︎ Paper

Ik hou van potlood (nou ja, brushpennen dan) en papier. Maar digitaal tekenen is ook leuk. Vooral de Paper app van Fifty Three, en dan samen met de Pencil stylus. De fijnste tekenervaring op een scherm.

Les 5 – Verknip’t

Soms heb ik geen zin om te tekenen. Dan knip ik. En plak ik. En dan wordt het vanzelf wat. Ook dat is maken, ook dat is spelen…

verknipT

Les 6 – Play & sketch on the Go

Ik moet het mezelf makkelijk maken. Heel makkelijk. Daarom ben ik zo blij met mijn Midori Travelers Notebook, waarin ik (o.a.) schetspapier in heb zitten, samen met een brushpen en een fijne gelpen. Omdat ik die overal bij me draag, heb ik nooit meer de smoes dat ik ‘geen spullen bij me heb om mee te tekenen’. En dan zijn 5 minuten genoeg om iets te maken….

2015-06-30 21.43.49

6 lessen na 75 dagen spelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *