Het is daar, precies waar je bent; als je het zoekt, zie je het natuurlijk niet ~ Muso Kokushi

Halverwege de week krijg ik altijd behoefte aan ‘wat anders’. Ik wil ergens inspiratie vandaan halen voor de dagen die nog voor mij liggen. Energie verzamelen voor de klussen die er om schreeuwen om opgepakt te worden. Zo ook vandaag. Ik had me voorgenomen om vanavond een blogpost voor te bereiden, ik heb inmiddels een flinke stapel onderwerpen, artikelen, gedachten en hersenkronkels verzameld die ik graag wil uitwerken. Maar het lukt niet. Door mijn hoofd spoken wat verlammende gedachten (waarom blog ik eigenlijk, er zijn zoveel mensen die beter schrijven, zovelen die over interessante onderwerpen op een prachtig vormgegeven website bloggen…), het kost moeite om iets samenhangends uit mijn vingers te krijgen en eigenlijk heb ik meer zin om TV te kijken.

Ik gooi het daarom over een andere boeg. Het schoot mij zomaar te binnen: hoe zorg je dat je je creatieve energie opnieuw aanboort, je verlammende gedachten uitdaagt en jezelf onderwijl een schop onder je achterste geeft.

Een paar tips:
  • Ga iets anders doen. Zit je vast, kom je niet verder? Dan is het tijd om – even – iets heel anders te doen. Weg van de plek waar je op dat moment zit, een ander soort taak doen, een andere aanpak kiezen. Ga buiten een rondje lopen, bel iemand op die je al lang niet meer hebt gesproken, of maak een mindmap van je project. Zet de muziek aan, doe een dansje. Of ga koffie drinken bij de buurvrouw. Een 10-minuten break is vaak al genoeg.
  • Laat het los. Een andere manier om met een slepende, energiezuigende taak of probleem om te gaan waar je niet verder mee komt: loslaten. Soms moet je onderbewuste de kans krijgen om er mee aan de slag te gaan, ongehinderd door de gedachten die door je hoofd spoken en je innerlijke dialoog. Kies er voor om het écht los te laten, te parkeren. Morgen is er weer een dag. En misschien word je morgenochtend wakker met het inzicht dat je nodig had. Zorg dus voor pen en papier op je nachtkastje. Voor het geval dát…
  • Lach er om. Relativeer. Ook dit gaat voorbij. We neigen er naar om problemen groter en erger te maken dan ze zijn. Realiseer je dat. En lach er vervolgens om.
  • Zoek inspiratie op een onverwachte plek. Zit je de hele dag op kantoor? Ga dan eens kijken wat er op een bouwplaats allemaal gebeurt. Loop een winkel binnen die nog nooit hebt bezocht. Ga eens kijken in een Kunst en Cultuurcentrum in je woonplaats. Blader door de scheurkalender. Zoiets. Je weet maar nooit waar je nieuwe inspiratie kunt opdoen.
  • Daag jezelf uit. Stel je een harde deadline voor. Zet een wekker. Houd een brainstorm met jezelf, trek daar maximaal 10 minuten voor uit. Timer online nodig? Kijk op www.ticktocktimer.com.

Zo, ik heb weer energie. Ik wens je een inspiratievolle rest van de week toe!

Als je de weg kwijt bent, kom je nog eens ergens ~ Lsltn wijsheid
5 tips om los te komen van je dagelijkse routine
Tagged on:         

2 thoughts on “5 tips om los te komen van je dagelijkse routine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *